2018. április 7.

Almatorta ciderrel







Ez az egyszerű almatorta hirtelen ötlettől vezérelve született, és az elhatározástól számítva 2 órán belül már asztalra is került. :) Történt ui., hogy előző este nem ittam meg a fél üveg cideremet, és a kimaradt itókával kezdeni kellett valamit. Nem ez az első eset, hogy sütiben végzi a cider, de ilyen típusú édességhez még sosem használtam. Itt volt hát az ideje. Szerintem nem rontotta el. :)
A tésztája könnyű, az alma íze kellemesen érződik, és az édes tejföl nagyon illik hozzá. Bár anélkül is megállja a helyét egy csésze tea kíséretében. :)






Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
3 tojás
18 dkg cukor
15 dkg vaj
1 mk. őrölt Bourbon vanília
30 dkg finomliszt
9 g sütőpor
kb. 1 dl almás cider
25 dkg alma
1 tk. étkezési kukoricakeményítő
1 ek. finomítatlan nádcukor a szóráshoz

Tálaláshoz:
8 púpozott ek. tejföl
1 púpozott ek. porcukor
1 tk. frissen facsart citromlé

elkészítés:

  1. A meghámozott, magházától megfosztott almát felkockázzuk, meghintjük étkezési keményítővel, és összeforgatjuk.
  2. A puha vajat a cukorral krémesre kavarjuk, és egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat.
  3. A sütőporral, sóval kevert lisztet az almalével felváltva, a cukros tojásmasszához vegyítjük.
  4. A tésztamassza felét a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, elosztjuk az alma felét, majd ráöntjük a többi tésztát, és ráhalmozzuk a megmaradt almát.
  5. A tésztát előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc elteltével megszórjuk nádcukorral. Készre sütjük (tűpróba!) A sütőből kivéve tortarácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
  6. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a citromlével, és a süteményhez kínáljuk.
sütési idő: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 80 perc (a sütőforma nagyságától és anyagától függően ez változhat)