2018. március 31.

Húsvét




Áldott, szép húsvétot kívánok mindenkinek!

Málnahabos kosárka







Eddig talán csak egyszer fordult elő, hogy olyan süteményt készítettem, amihez a linzertésztát előbb meg kellett sütni, és utólag kanalaztam bele a kész krémet, azaz a tésztát nem együtt sütöttem meg a töltelékkel. Most olyan édességre vágytam, ami hamarabb elkészül, könnyed, habos krémje és üde színe van. Húsvétkor legyen a tányéron is tavasz. :)
Sajnos a kis tartlet formáimban sütés közben úgy lecsúszott a tészta széle, hogy az elkészült süti sokkal inkább korongra, mintsem tetszetős tésztakosárra emlékeztetett. Nem lett volna ezzel baj, ha jóval kevesebb krémet készítettem volna, vagy ha direkt lapos pitét akartam volna sütni, de mivel bőven szerettem volna mérni a tölteléket, ezért muszáj volt begyúrnom egy újabb adag tésztát. Tiszta szerencse, hogy a linzertészta elkészítése nálam már fél percbe se telik, úgyhogy nem estem kétségbe. Abban is biztos voltam, hogy ezúttal nem a kis piteformáimat használom, mert azok bizony most csúfosan leszerepeltek, már ami a magas piteszélre vonatkozó vágyamat illeti. Eszembe jutott, hogy a muffintepsit megfordítva is lehet sütésre használni, és bár így még sosem próbáltam, egy cseppet sem aggódtam amiatt, hogy megint dugába dől a nagy terv. :D
Utóbb kiderült, hogy jó döntés volt a muffintepsit tésztakosár sütésére használni, sőt így még jobban is tetszett a végeredmény, mint ahogy azt eredetileg megálmodtam. :)
A krém kapcsán viszont egy csöppet elszámoltam magam, és kimaradt belőle egy 7. kosárkára való adag, de mivel a pitekorongok ott árválkodtak töltelék nélkül, így a maradék krémet néhányukon osztottam el. Utólag kiderült, hogy egész jól mutatnak laposan is. :D Úgy érzem, sikerült olyan desszertet készítenem, ami mutatós, könnyed és mégis laktató. :)







Hozzávalók 6 darabhoz:

Linzertésztához:
15 dkg finomliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
½ tojás
egy kis csipet sütőpor

Málnahabhoz:
2 tojássárgája
1 ½ tojás
18 dkg cukor
20 dkg mirelit málna
0,5 dl frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
2 dl habtejszín
3 zselatinlap

Mandula krokanthoz:
3 dkg vágott mandula
1 púpozott ek. kristálycukor
1 tk. vaj

Továbbá:
2 ek. málnavelő

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojás felét, és gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd ellapítjuk, és enyhén lisztezett felületen 10 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  3. A tésztaköröket a megfordított muffintepsi kiemelkedéseire fektetjük, és a széleit óvatosan ráhajtjuk a formákra, hogy kosárka alakjuk legyen. Nejlonzacskóba húzva 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A díszítéshez a mandulát felaprítjuk, zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon világosra pirítjuk, majd a cukrot és a vajat is hozzáadva megkaramellizáljuk. A forró, cukros mandulát sütőpapírra borítjuk, szétterítjük és teljesen kihűtjük.
  5. A málnahabhoz a málnát szűrőkanálba öntve kiolvasztjuk, a levét közben felfogjuk, és ha nem elegendő a leve, a málnát átpasszírozzuk. A sűrű málnavelőből annyit adunk a felfogott málnaléhez, hogy 1 dl legyen.
  6. A málnalevet fém tálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a másfél tojást, a tojássárgákat és a cukrot. A tálat gőz fölé helyezve, közepes lángon, állandó keverés mellett önthető állagú krémmé főzzük.
  7. A kis darabokra vágott vajat fokozatosan a forró krémhez dolgozzuk, majd hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd 1 evőkanálnyit hozzákeverünk a maradék átpasszírozott málnából.
  8. A tepsit kivesszük a hűtőből, és előmelegített sütőben készre sütjük a kosárkákat. Még forrón óvatosan leemeljük a formákról, és tortarácsra szedve hűlni hagyjuk.
  9. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a málnakrémhez forgatjuk, és a málnahabbal bőségesen megtöltjük a tésztakosarakat.
  10. A krém közepére pötyögtetünk egy keveset a maradék málnavelőből, kiskanál segítségével körkörösen megmintázzuk és megszórjuk mandula krokanttal. Hűtőbe tesszük dermedni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc