2018. március 28.

Tojáslikőrös kuglóf







Három abszolút kedvenc tésztafajtám van, és ebből az egyik a kuglóftészta. Mégis, amióta magam készítem az édességeket, alig-alig sütöttem, mert nem volt megfelelő sütőformám. Valahogy mindig elmaradt, hogy olyat vegyek, ami egy kicsit különlegesebb. Csak egy kisméretű, teflonbevonatú kuglófformát használhattam, de azt nem igazán szeretem. Most, hogy 3 különböző mintázatú szilikon formára is szert tettem, beindulhatott a kuglófsütés. :D Az új évet, legalábbis ami a blogot illeti, szintén ezzel a fajta sütivel nyitottam meg, de a húsvét közeledtével is úgy gondoltam, hogy jó választás lehet. Akár még ez az egyszerű, tojáslikőrrel készült változat is. Sütés közben igazán kellemes illat lengte be a konyhát, és a likőr zamata is nagyon jól kiérezhető a kész tésztából. Az ízesített cukormáznak köszönhetően pedig még hangsúlyosabb a tojáslikőr íze. Talán éppen ennek köszönhetően nem is baj, hogy nincs benne krém. Az egyszerű sütemények kedvelőinek húsvétra szerintem abszolút jó választás lehet. Igazi teasütemény. :)






Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:

Tésztához:
20 dkg vaj
16 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor

3 tojás
30 dkg extra finom süteményliszt
1 cs. sütőpor
egy csipet só
1,5 dl tojáslikőr

Glazúrhoz:
1 ½ ek. tojáslikőr
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A tésztához a puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat, és tovább habosítjuk.
  2. A sóval, sütőporral elkevert lisztet a likőrrel felváltva, a tojásos masszához vegyítjük, és a kivajazott, liszttel behintett (szilikon forma esetén nem kell) sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!).
  3. A kuglófot a sütőből kivéve negyedórát a formában hagyjuk hűlni (szilikon forma esetén azonnal kivehetjük belőle), majd tortarácsra téve teljesen kihűtjük.
  4. A glazúrhoz a likőrt a porcukorral alaposan kikeverjük, és megmintázzuk vele a kuglóf tetejét. Tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (a sütő alsó harmadában)
sütési idő: kb. 50 perc


Megjegyzés:
Több cukormázzal is készíthetjük.