2018. március 26.

Mascarponés briós







Régóta szemezek Ági barátnőm vaníliás briósaival, és most, hogy a muffintepsi egymás után kétszer is előkerült, eszembe jutott a fent említett péksüti. Úgyhogy harmadjára is elővettem a tepsit. :D Bár Ági receptjeit nagyon szeretem, mégsem az övét vettem át, csak a muffintepsiben való sütés ötletét kölcsönöztem tőle. :) Olyan jópofa így ez a finom, könnyű tésztájú kalács – igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :)





 
Hozzávalók 12 darabhoz:


Tésztához:

30 dkg finomliszt

5 dkg mascarpone

3 dkg olvasztott vaj

1 tojássárgája

4 dkg cukor

1 tk. só

2 dkg friss élesztő

1,5 dl tej

olvasztott vaj a kelesztéshez és a formához


Tetejére:

1 kis tojás

kristálycukor


elkészítés:

  1. A tej felében felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a mascarponét, és elkeverjük. Hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, 1 evőkanál lisztet, és a langyos tej másik felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas-mascarponés tejet, a tojássárgáját, és a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk, majd 5 percig így dagasztjuk a tésztát.
  4. Kézzel jól kidolgozzuk – közben kevés lisztet adhatunk még hozzá –, majd vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. Letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
  6. A tésztagombócokat 20 cm hosszú rudakká sodorjuk, amiket hosszában, középen kettévágunk, majd összecsavarjuk és csigaalakban feltekerjük.
  7. A megformázott tésztadarabokat a muffintepsi olvasztott vajjal vékonyan kikent mélyedéseibe ültetjük, és letakarva negyedórát kelesztjük.
  8. A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:

Ha a tetejét nem szórjuk meg cukorral, húsvéti kalácsként is kínálhatjuk a sonkához.