2018. március 18.

Túrókrémes fészek







A napokban eszembe jutott, hogy jó ideje nem sütöttem már olyan édes kelt tésztát, amiben töltelék is van. Ahogy ezt konstatáltam, úgy megkívántam, hogy másnap neki is fogtam a sütésnek.
Ha édes kelt tésztáról van szó, akkor legtöbbször a túrós batyu lebeg lelki szemeim előtt, aztán általában mégis más mellett döntök, mert mindig valami újdonságot akarok kipróbálni. :D Így hát kedvenc túrós batyunk rendre háttérbe szorul. Most viszont úgy mentem ki a konyhába, hogy csak azért is batyu lesz. Aztán a batyu hogy, hogy nem párnává alakult, amivel nagy boldogon kínálgattam kedves ismerőseimet a hétvégi tanfolyamon. Még le is fotóztam, de valamiért azt éreztem, hogy ez ebben a formában mégse az igazi. A töltelék ízével és állagával viszont abszolút elégedett voltam. 2 nappal később a párnából ez a fészek lett, és azt hiszem, nagyon jól döntöttem, hogy átalakítottam, mert csupán attól, hogy megváltoztattam a formáját, és így a töltelék fedetlen maradt, klasszisokkal ízletesebbre sikerült. Úgy érzem, simán kenterbe veri még a túrós batyut is, pedig azt szerintem nehéz überelni. :D Arról nem is beszélve, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. :)
Ha megsütjük, húsvétkor mindenképp bezsebelhetjük érte a dicséretet a locsolkodóktól. :)







Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg cukor
1 mk. só
3 dkg olvasztott vaj
1,7 dkg friss élesztő
kb. 1,7 dl tej
kevés vaj a kelesztéshez

Töltelékhez:
30 dkg túró
1 tojás
6 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
6 dkg 20%-os tejföl
1 citrom reszelt héja
1,5 dkg vaníliaízű pudingpor
4 dkg mazsola
2 ek. Portorico rum

Tetejére:
1 kis tojás
kristálycukor
porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük 1 dkg cukorral, 1 dl langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, a maradék tejet, és tésztává dagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a tojássárgáját elkeverjük a cukrokkal, a tejföllel, a túróval, és botmixerrel krémesítjük.
  4. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a pudingport, a rumba áztatott mazsolát a rummal együtt, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x40 cm-es négyzetlapra nyújtjuk, és függőlegesen 4, vízszintesen 3 sávra vágjuk. Az így kapott 12 db tésztanégyzettel kibéleljük a muffintepsi mélyedéseit.
  6. A fészkekbe 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk. Letakarva kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik. A kilógó tésztaszéleket lekenjük felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral.
  7. A tepsit a sütőbe toljuk és megsütjük a péksüteményeket. A sütőből kivéve rácsra szedjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc


Tipp:
Kelt tészta helyett leveles- vagy élesztős-leveles tésztát is használhatunk, bár az már egy másik sütemény. :D