2017. december 31.

Mézes-diós kocka







Ez a sütemény az év legutolsó édessége. Tegnap készült, és mivel 1 napot állnia kell, pont mára lett jó. Úgy érzem, méltó lezárása ez az évnek, mert ez a fajta sütemény lett nálunk a 2017-es esztendő kedvence. :) Pár hónapja fedeztem fel magamnak ezt a típusú tésztát, pontosabban most éreztem magamban elég bátorságot, hogy végre kipróbáljam. :D Akárhogyan variálom, mindenhogy szeretjük – mézzel vagy méz nélkül, kakaósan vagy „fehéren”, dióval vagy mogyoróval dúsítva. Szép küllemű sütik készülhetnek belőle, és a krém ízesítésének is csak a fantáziánk szabhat határt.
Igaz, ma már biztos senki nem kezd neki, hogy megsüsse, de lehetne ez az új év legelső süteménye – akár Vízkeresztkor is. ;)


Megvalósítható tervekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!
🍀

 




Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4-5 ek. tej
4 ek. folyékony méz

Krémhez:
3 tojás
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás porcukor
8 dkg finomliszt
6 dl tej
15 dkg vaj
10 dkg darált dióbél

Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tésztához a szódabikarbónával, porcukorral, darált dióval vegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen 22x32 cm-es lapokra nyújtjuk.
  3. Egy tésztalapot sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetünk, és előmelegített sütőben addig sütjük, hogy épp, hogy egy kis színt kapjon. Óvatosan tortarácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többi tésztalappal is, majd mindegyiket 20x30 cm-esre szabjuk, hogy a széleik egyenesek legyenek.
  4. A krémhez a tojások sárgáját lábasba tesszük, majd 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet, és kis lángon, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Többször átkeverve kihűtjük.
  5. A vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a darált dióval, a pudinggal, és beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet 3 adagra osztjuk.
  6. A tésztalapokat egymás után betöltjük a krémmel, majd hűtőbe téve, egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a tetejét bevonjuk olajjal kevert olvasztott csokoládéval, dermedni hagyjuk, majd felszeleteljük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc/tésztalap