2017. december 28.

Sajtos pálcika

 

 


 

A szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegű sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belőle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is – gyorsan be lehet kapkodni belőle az összeset, ha nem vigyázunk. :D

 



Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, cheddar, füstölt sajt stb., akár vegyesen is)
kb. 4 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só

a tetejére:
1 kis tojás
durva szemű só
köménymag és szezámmag vegyesen

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)
  2. A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, majd függőlegesen 0,5 cm vastag rudakra szeljük.
  3. Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé, lekenjük felvett tojással, megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal és igény szerint durva szemű sóval.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva, vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 perc

 


 


Ötlet: innen