2017. november 20.

♥ Málnakrémes szelet ♥







Anya nagyon szereti a főztömet és a süteményeimet, ezért – a heti ételadományokon túl – egy ideje részben azzal kedveskedem neki, hogy én készítem az ebédet, amikor szülinapja van. Mivel az övé és az enyém között csak 8 nap a különbség, ezért e jeles alkalmakkor kétszer egymás után is együtt eszünk. :) Egyik hétvégén az én kedvencemet főzöm a saját szülinapom alkalmából – ami egyúttal az ő kedvence is –, a következő hétvégén, az ő napján pedig természetesen ő választhat a repertoáromból. :D Az ételek szinte mindig ugyanazok, mivel a kedvencek között is vannak top kategóriások, amikből Anya csak akkor részesül, amikor ünnepnap van. Így aztán teljesen érthető, ha évente egyszer ugyanazt szeretné enni. Idén is pontosan tudtam, hogy mit fog választani. :D
A sütemény azonban kivételt képez a fenti „szabály” alól, mert az aszerint változik, hogy épp hol tartok ügyességben a sütikészítés olykor rögös útján, ill. hogy milyen újabb édességek kerültek ki a kezem alól, amik kedvencek lettek, vagy hogy épp milyen ízesítésű édességre vágyunk. Anya ezúttal „valami gyümölcsöset és túrósat” akart, ezért ezen a vonalon indultam el. Nem jutottam túl messzire, mert rögtön tudtam, hogy a tészta megint olyan lesz, mint amilyen az utóbbi néhány alkalommal is. Annyira, de annyira beleszerettem ui. abba a fajta tésztába, amit a tepsi hátán kell sütni, hogy mostanában kb. minden sütimnek ilyennek kell lennie. :D Hiába na, ez a tészta és a krémalap is mindig nyerő. :) Szerencsére Anya is partner ebben a mániában, így megkaptam az áment, hogy a szülinapjára is ezt a tésztát választhassam – természetesen az ő túrós, gyümölcsös igényét is figyelembe véve. :) Az eredmény olyan jól sikerült, hogy Anya arcán a széles mosolyon túl megint új kedvenc született. :D


"Az igazi ajándék az egyik ember számára a másik ember lehet,
a másik szívtől szívig érő szeretete."

Boldog szülinapot, Anya!
 





Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:


Kakaós tésztához:
20 dkg finomliszt
1,5 dkg holland kakaópor
6 dkg porcukor
5 g sütőpor
4 dkg vaj
1 kis tojás (kb. 45 g-os)
kb. 7 dkg tejföl

Fehér tésztához:
10 dkg finomliszt
3 dkg porcukor
3 g sütőpor
2 dkg vaj
1 kis felvert tojás fele
kb. 2 dkg tejföl

Krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg túró
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
15 dkg mirelit málna

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
kb. 3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A krémhez a kiolvasztott málnát pürésítjük, átpasszírozzuk (a mag nélküli gyümölcspürének kb. 10 dkg-nak kell lennie.). A szobahőmérsékletű, áttört túrót a mascarponéval krémesre kavarjuk és elvegyítjük benne a málnapürét.
  2. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, és a málnás mascarponekrémhez vegyítjük. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a tésztát.
  3. A kakaós tésztához a porcukorral, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és gyúrható állagú tésztát készítünk. Így készítjük el a fehér tésztát is. (Ha szükséges, folpacka csomagolva hűtőbe tesszük.)
  4. A kész kakaós tésztát 2 egyenlő részre vágjuk, a fehér tésztával együtt téglatestté formázzuk, majd enyhén meglisztezett felületen, egyenként 30x20 cm-es lapokra nyújtjuk.
  5. A tésztalapokat vajjal vékonyan megkent, liszttel hintett tepsi hátulján egymás után megsütjük (vagy nagy gáztepsin egyszerre is megsüthetjük a 2 kakaós lapot). Ha szükséges, egyenesre szabjuk, miután kihűltek.
  6. Egy kakaós tésztalapot tálcára fektetünk, elsimítjuk rajta a málnakrém felét, befedjük a fehér tésztával, amire a másik adag málnakrém kerül, végül rátesszük a másik kakaós lapot. A süteményt tálcástól nejlonzacskóba húzzuk, és 1 napot vagy 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy megpuhuljon.
  7. A nejlonzacskóból kivéve a tészta tetejét egyenletesen megkenjük gőz fölött megolvasztott, napraforgó olajjal kevert étcsokoládéval, kicsit dermedni hagyjuk, majd megmintázzuk. Hűtőbe tesszük, amíg a csoki teljesen megszárad.
  8. Forró vízbe mártogatott késsel négyzet alakú szeletekre vágjuk, 30 percet szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 8 perc/tésztalap