2017. szeptember 15.

Zserbó meggylekvárral

 

 


 


Hosszú évekig nem igazán szerettem a zserbót, mígnem egyszer valahol abban a szerencsében volt részem, hogy megkínáltak egy igazán finom házi készítésűvel. Már nem is emlékszem, hol történt mindez, csak arra, hogy alig bírtam abbahagyni, annyira ízlett. :) Tervben is volt, hogy egyszer nekifogok, de a dolog csak halasztódott. Aztán a neten több helyen is szembe jött velem a zserbó meggyes-mákos változata. Mivel mi a mákot még mindig nem túlzottan szeretjük, ezért diót vettem elő, de a meggylekvár használatánál maradtam. Úgyis van most jó pár üveg saját főzésű, úgyhogy amibe csak lehet, igyekszem beletenni. :)
A hozzávalók arányán csak egy csöppet változtattam, mert nem akartam már elsőre nagyon „belenyúlni”. A mák dióra való lecserélése mellett ezért csak annyit alakítottam rajta, hogy kevesebb cukrot és lekvárt tettem bele, ill. a tetejére olvasztott csokoládé került, és nem kakaóporból, cukorból és vajból főzött csokimáz, én ui. így jobban szeretem.
A süteményeket mindig pontoztatni szoktam, ezért a Kutyafül ezt a zserbó kapcsán sem úszta meg. :D A készítés napján – még a pihentetés előtt – 8-asra ítélte, másnap pedig Anyával együtt 10 pontot adtak rá. Én közben úgy vigyorogtam, mint a vadalma. :D
Úgy érzem, ez a süti inkább ünnepi alkalmakra való, de tesztelni bármikor lehet. ;)

 



Hozzávalók 35x27 cm-es tepsihez:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
egy csipet só
25 dkg vaj
2 tojássárgája
kb. 1 dl tej
1,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
50-60 dkg házi meggylekvár
30 dkg darált dióbél
23 dkg porcukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

Tetejére:
20 dkg tejcsokoládé

elkészítés:
  1. A tésztához a langyos tejben pici cukorral csomómentesre keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A porcukorral, sóval vegyített átszitált lisztet elmorzsoljuk a nem túl hideg, felkockázott vajjal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, és összegyúrjuk.
  3. A tésztát négy egyenlő részre vágjuk, meggömbölygetjük, és tálba tesszük. Letakarva, huzatmentes helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és háromfelé vesszük.
  5. A tésztagombócokat lisztezett felületen, egyenként tepsi méretűre nyújtjuk, és az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
  6. Megkenjük a lekvár harmadrészével, rászórjuk a cukros dió harmadát, majd befedjük a második tésztalappal. Így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is.
  7. A betöltött süteményt hústűvel több helyen az aljáig átszúrjuk, majd fél órát kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben világos színűre sütjük.
  8. A kész süteményt kivesszük a sütőből, és tepsistől tortarácsra tesszük. Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd átfordítjuk egy vágódeszkára, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  9. A mázhoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt. Dermedni hagyjuk, majd letakarva pár órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  10. Recés pengéjű késsel tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
Néha nekem sem sikerül a fenti méretűre nyújtani a tésztát, és akkor megelégszem a 30x25 vagy a 32x26 m-es lapokkal. :D A kisült zserbó küllemre szinte pont olyan lesz így is, mint amikor egészen nagyra tudjuk nyújtani a tésztát. ;)

Tipp:
Az olvasztott csokiból megmenthetünk egy keveset, és a már bevont szeleteket utólag tetszés szerint megmintázhatjuk vele.