2017. szeptember 1.

Kakaós-vaníliás keksz







A citromos-vaníliás kekszen felbuzdulva – mert hogy az annyira ízlett – elképzeltem, hogy két színű tésztából milyen jópofa lenne egy újabb keksz. Azt persze nem tudtam, hogy olyan módon is alakítható lesz-e, ahogy én azt elgondoltam, de reménykedtem benne, hogy igen. Először úgy akartam, hogy a fehér tésztát kinyújtom, és becsomagolom vele a hengeres rúddá formázott kakaós tésztát. Vagy fordítva. :D Persze úgy is klassz lett volna. Aztán úgy döntöttem, tovább bonyolítom – mégis inkább kinyújtom a kakaósat is, és a kettőt egymásra helyezve feltekerem. Mivel a tészta szerencsére viszonylag könnyen nyújtható, ezért ez nem is volt olyan nehéz mutatvány. A feltekerés már egy fokkal nehezebben kivitelezhető, mert egy csöppet törik a tészta, de egy kis odafigyeléssel ez is megoldható volt. Így aztán testet ölthetett az ötlet, és megint telepakolhattam a kekszes dobozomat ropogós sütikkel. :) Pár darabot azért megmentettem, hogy megkínálhassam vele Anyát és egy nagyon kedves ismerősömet. Ők is dicsérték, úgyhogy bátran ajánlom. :)






Hozzávalók 30 darabhoz:

Fehér tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
4 dkg kristálycukor
1 dkg Bourbon vaníliás cukor

Kakaós tésztához:
18 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
10 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
1 dkg Bourbon vaníliás cukor

Továbbá:
finomítatlan nádcukor a forgatáshoz

elkészítés:
  1. A fehér tésztához a puha vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, majd a kétféle cukrot is hozzáadva, kihabosítjuk.
  2. A lisztet kisebb adagokban a cukros vajhoz dolgozzuk, majd a morzsalékos tésztát munkalapra borítjuk, és kézzel összeállítjuk. Téglalap alakúra formázzuk és félretesszük.
  3. A kakaós tésztához a lisztet elvegyítjük a kakaóporral, és a fent leírt módon tésztát készítünk belőle.
  4. Egy ív sütőpapíron egymás után mindkét tésztát kb. 30x20 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk – a kezünkkel közben egyenesre alakítva a széleket –, és a kakaós tésztát óvatosan a fehér tésztára helyezzük (vagy a fehéret helyezzük a kakaósra). A sütőpapírt lehúzzuk róla.
  5. A hosszabbik oldalától kiindulva óvatosan feltekerjük, majd a tésztarudat nádcukorral meghintett sütőpapírra helyezzük. A papír segítségével átforgatjuk, hogy a cukor minden oldalon bevonja.
  6. A tésztarudat áttesszük egy ív folpackkal lefedett vágódeszkára, becsomagoljuk, és deszkástól 30 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni.
  7. A mélyhűtőből kivéve kicsomagoljuk, recés pengéjű késsel kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  8. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, és miután kihűltek, jól záródó, fém dobozba tesszük. Tea vagy kávé mellé kínáljuk.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc











A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.
Ezzel a recepttel búcsúzom a magazintól, ahol csaknem 2 éven át voltam jelen. :)