2017. augusztus 29.

Kukoricás kenyérrudak juhtúrós mártogatóval







Ezt a péksüteményt első alkalommal a darált húsos-aszalt paradicsomos köles egytálhoz készítettem el, és nagyon ízlett. Most eszembe jutott az akkor leírt recept, és gondoltam, ezúttal mártogatót készítek hozzá. Mi így is szerettük – jópofa volt beletunkolni a kenyérrudacskákat. :)
A mártogatót persze szendvicsre is kenhetjük, sőt főtt tésztához is keverhetjük.
És ha már nyakunkon az iskolakezdés, akkor ezek a kenyérrudak arra is tökéletesek, hogy a gyerekek magukkal vigyék uzsonnára.






Hozzávalók 30 darabhoz:

Kenyértésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 dkg kacsazsír + a kelesztéshez
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg natúr joghurt
1 dl tej
1 csapott ek. cukor

Kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás
1 ek. tej
1 csapott tk. ajovan
2 tk. szezámmag

Mártogatóhoz:
12,5 dkg bryndza
15 dkg mascarpone
10 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1 tk. sajt és túró fűszerkeverék
1 mk. mártogatós fűszerkeverék
1 mk. morzsolt korianderlevél
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt mustármag
¼ mk. guineai bors őrölve
1 mk. porcukor

1 tk. extra szűz olívaolaj

elkészítés:
  1. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és lefedve érleljük minimum fél napig.
  2. A kenyértésztához a lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos tejjel és egy kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, a lágy kacsazsírt, összeállítjuk a tésztát, és megdagasztjuk. Kacsízsírral vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 30 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.
  5. A tésztagombócokat kb. 20 cm hosszúságúra megsodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva megkelesztjük.
  6. A kenyérrudak tetejét megkenjük tejjel kevert, felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik tepsin lévő péksüteményekkel is, majd a mártogatóval együtt kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:

Az ajovant (királykömény) most próbáltam ki először. Óvatosan használjuk, mert igen keserű, legalábbis az én szájízemnek. Jó arányban keverve mégis kellemes ízű, főleg szezámmaggal együtt. :)











A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.