2017. június 30.

Vaníliapudingos-meggyes csiga







Évekkel ezelőtt már sütöttem pudingos csigát – akkor cseresznyével és meggyel, de töröltem, mert ez a mostani szerintem jobban sikerült. Igaz, csak egy cseppet változtattam rajta itt-ott, de épp ennyi kellett hozzá. :D
Ezúttal csak meggyet tettem bele, mert egyrészt már napokkal ezelőtt elfogyott az a kevéske cseresznye, amit a seregélyek meghagytak nekünk, másrészt nekem csak meggyel jobban ízlik.
Bár igen meleg nap volt, amikor sütöttem, mégis érdemes volt bekapcsolni érte a sütőt. :)
Reggelire vagy uzsonnára jó választás. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
1 kis tojás
3 ek. cukor
3 dkg vaj
1 mk. só
2 dkg friss élesztő
0,7 dl tej

Töltelékhez:
20 dkg magozott meggy
½ cs. (20 g) vaníliaízű pudingpor
1,75 dl + 2-3 ek. tej
1 ½ ek. vaníliás cukor
1 dkg puha vaj

Kenéshez:
2 ek. kristálycukor
3 ek. langyos tej

elkészítés:

  1. A tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a felvert tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez 2-3 evőkanál tejet simára dolgozunk a pudingporral, majd a vaníliás cukorral ízesített, forrásban lévő többi tejhez öntjük, és állandó keverés mellett felfőzzük.
  4. A pudingot tálba öntjük, háztartási fóliával letakarva hűlni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük a vajjal.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, rásimítjuk a pudingot úgy, hogy a tészta tőlünk távolabb eső szélétől szabadon hagyunk egy 2 cm-es sávot.
  6. A lecsepegtetett gyümölcsszemeket elrendezzük a pudingon, majd a tésztát a hosszabbik vége felől kiindulva feltekerjük.
  7. A tésztatekercset 12 szeletre vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb, és letakarva kelni hagyjuk.
  8. A tetejüket és körben az oldalukat lekenjük cukros tejjel, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Még forrón megkenjük a maradék cukros tejjel, és rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc