2017. június 20.

Teljes kiőrlésű, szezámmagos kréker








Nagy rajongója vagyok a sós kekszeknek, de ebben is válogatós vagyok – nagyon kevés olyan van, amit igazán szeretek. Sajnos ezek nagy része tele van káros adalékanyagokkal, ízfokozóval, mű akármikkel, így hát nemigen szoktam venni.
Amikor nemrégiben füstölt sajtkrémes csigakekszet készítettem, ami inkább omlós típusú süti, eszembe jutott, hogy nem sokból állna házilag is előállítani kedvenc ropogós, sós krékereimet. Mert hogy én főleg a ropogós fajtájúakat csípem. :D
Egy rakat receptet elolvastam a neten, végül a látottakból – ahogy az már lenni szokott – összehoztam egy sajátot. Ez most amolyan édesen sós vagy sósan édeskés, és szerintem nagyon ízletes. A sok recept közül egyébként nekem legjobban a Martha Stewart-féle krékerek tetszettek, úgyhogy az enyém leginkább az övére hasonlít. Bár eddig sem gyakran fordult elő, de azt hiszem, soha többet nem fanyalodok rá a bolti sós kekszekre. :)






Hozzávalók 30 darabhoz:

12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg szezámmag
2 ek. cukor
1 csapott tk. durva szemű só
6 dkg vaj
60 ml tejszín
szezámmag és sópehely a szóráshoz

elkészítés:

  1. A szezámmaggal, cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal.
  2. A morzsalékos tésztához adjuk a tejszínt, villával addig keverjük, amíg össze nem áll, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  3. 12 cm hosszú, 5 cm átmérőjű hengerré formázzuk, folpacka csomagoljuk, és 1 órára (vagy max. 3 hónapra) mélyhűtőbe tesszük.
  4. A tésztahengert a fagyasztóból kivéve, 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felületüket megszórjuk szezámmaggal, valamint sópehellyel.
  5. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a krékerek széle egy kis pírt kapjon. Rácsra szedve teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:

A krékereket magában is elropogtathatjuk, vagy ehetünk mellé sajtot. Akár délutáni snacknek is fogyaszthatjuk tetszés szerinti feltéttel feltéttel, mintha szendvics lenne: megkenhetjük különböző ízesítésű vaj- vagy túrókrémmel, csilidzsemmel vagy akár lekvárral.

Megjegyzés:
Az én krékereim most csöppet édesebbek, miközben sósak is, de nyugodtan el lehet vinni még sósabb íz irányába. :)