2017. május 9.

Csirkés-gombás-sárgarépás rakottas







Elég ritkán fordul elő, hogy rakott ételt készítek, de most megint sort kerítettem rá. Volt egy főpróbája is, és mivel azon igen jól szerepelt, később újra elkészítettem. Első alkalommal más sorrendben rétegeztem, és a különböző rétegek mindegyikét kettéosztottam, hogy ugyanaz a rész kétszer jelenjen meg az ételben. De a végeredmény úgy nem igazán tetszett, mert ehhez a viszonylag kisméretű sütőtálhoz nagyon vékonyak voltak a kétfelé vett rétegek. Ezért másodjára egyben hagytam azokat. Így jobban érvényesülnek a sávok, és tetszetősebb az étel. :) Viszont az eredetileg tervezett sajtos besamelmártás ezúttal elmaradt a tetejéről, mert már csak a reszelt sajt fért rá. :D Sebaj, így is ugyanolyan finom lett.






Hozzávalók 6 személyre, 29x16,3x8,8 cm-es sütőtálhoz:

Húsos réteghez:
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg aprított vöröshagyma
4 dkg vaj
3 ek. ördög hozta csirke fűszerkeverék
őrölt fekete bors
füstsó
2,5 dl tejszín
1 tojás

Gombás réteghez:
20 dkg konzerv csiperkegomba
10 dkg aprított vöröshagyma
3 dkg vaj
1 tk. morzsolt majoránna
őrölt fekete bors

3 dl csirke alaplé
1 tojás

Sárgarépás réteghez:
40 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
4 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj

1 tojás
3 dkg tejföl

Rizses réteghez:
20 dkg barna- és vadrizs vegyesen
1 dkg vaj
1 tk. rizsfűszer

3,5 dl víz
1 tojás

Tetejére:
15 dkg reszelt Pannónia sajt

elkészítés:
  1. 8 dkg felhevített vajon megdinsztelünk 20 dkg vöröshagymát, majd kivesszük a felét, és félretesszük.
  2. A húsos réteghez a serpenyőben maradt hagymán pirulásig sütjük a kis kockákra vágott, befűszerezett húst, majd felöntjük a tejszínnel, és a levét teljesen elforraljuk. A kihűtött húst ledaráljuk, tálba szedjük és összekeverjük a tojással.
  3. A gombás réteghez a félretett dinsztelt hagymán 1-2 percig sütjük a lecsepegtetett, nagyon apró darabokra vágott gombát, megfűszerezzük és felöntjük az alaplével. A levét teljesen elforralva, puhulásig főzzük. A gombát tálba öntjük, kihűtjük, majd elkeverjük a tojással.
  4. A sárgarépás réteghez a megtisztított, apró kockákra vágott répát párolóedénybe tesszük, lefedjük, és forrásban lévő víz fölött puhára pároljuk.
  5. A felhevített vajon rövid ideig dinszteljük az aprított fokhagymát, rátesszük a répát, megsózzuk, és 1-2 percig sütjük. Tálba tesszük, hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük és hozzákeverjük a tojással eldolgozott tejfölt.
  6. A rizses réteghez az alaposan átmosott rizskeveréket megfuttatjuk a vajon, majd a rizsfűszerrel ízesíttet vízben megfőzzük. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a tojással.
  7. A húspépet elosztjuk a kivajazott sütőtál aljában, elsimítjuk rajta a répát, majd a rizst, befedjük a gombával, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  8. A sütőtálat a 190°C-ra előmelegített sütőnek alulról a 2. rácsára tesszük. A hőmérsékletet kb. 45 perc elteltével 180°C-ra mérsékeljük, és az ételt hőlégkeveréssel további 10 percig sütjük.
  9. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve tálaljuk az ételt.










A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.