2017. április 12.

Tojáskrémes cruffin







Amikor megláttam ennek a helyes kis péksütinek az édes változatát, azonnal tudtam, hogy szeretni fogjuk. Pár héttel később el is készítettem, és akkor bebizonyosodott, hogy nem tévedtem – méltán lett népszerű. :)
Az első sütés eredményét nem fotóztam le, és aztán valahogy úgy alakult, hogy sokáig nem sütöttem meg újra. Most eszembe jutott, hogy ismételni kellene. A húsvét közeledtével úgy gondoltam, illene az ünnephez, és ezúttal tölteléket is szántam bele, mégpedig olyat, ami passzol a húsvéthoz. Így került bele a tojáskrém, ami szerintem jó választásnak bizonyult. Ez a töltött, sós változat is elnyerte a tetszésünket, jól érezhető benne a főtt tojás íze – még ha megsülve nem is látható a töltelék – és biztos, hogy nem utoljára készítettem. Sonkával, sajttal, majonézes tormával kitűnő húsvéti reggeli, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtető látványt is nyújt. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 tk. zöldfűszeres vagy normál só
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
1,4 dl langyos víz

Tojáskrémhez:
4 főtt tojásnak a sárgája
8 dkg puha vaj
5 dkg mascarpone
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
zöldfűszeres só

elkészítés:

  1. A tojáskrémhez a főtt tojások sárgáját villával áttörjük, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. A langyos vízben simára keverjük az élesztőt egy kevés cukorral, és letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval, többi cukorral vegyített lisztet, az olvasztott vajat, és jól kidagasztjuk.
  3. A sima felületű tésztát kivajazott kelesztőtálban, letakarva megkelesztjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. Folpackkal letakarva 10 percig pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 65 cm hosszú, nyelv alakú lapra kinyújtjuk. A felületüket széles pengéjű, gömbölyű végű kés segítségével megkenjük a tojáskrémmel, és szorosan feltekerjük. Folpackkal letakarjuk, amíg mindegyiket elkészítjük.
  5. A kapott tésztarudakat éles késsel hosszában, középen kettévágjuk, majd a végeiknél fogva kissé széthúzzuk, hogy hosszabbak legyenek.
  6. Csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a kiinduláskor és a végén is aláhajtjuk a tésztát. Úgy alakítjuk ki a formát, hogy a közepe kiemelkedjen. (Így rózsabimbóhoz hasonló lesz.)
  7. A péksüteményeket tapadásmentes felületű muffintepsibe ültetjük, és letakarva kelesztjük további 1 órát.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a sütőformából kivéve, tortarácsra tesszük. Langyosra hűlve tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:

A tojáskrémbe 6 tojás sárgáját is belekeverhetjük, és akkor még jobban érezhető lesz benne a tojás íze, ill. a tésztát is sárgára színezi. Első alkalommal én is így készítettem, de nekem úgy túl hangsúlyos volt az íze.












A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.