2017. március 7.

Túrós-póréhagymás palacsintatorta póréhagymacsírával







Nagyon ritkán sütök palacsintát, pedig szeretem. A sósakat különösen. :) Most megint kedvet kaptam hozzá. A túró ezúttal nem édesen, hanem sósan került bele, kiegészülve a hőn szeretett húsos szalonnával és póréhagymával. Nekem annyira ízlett, hogy rögtön előlépett kedvenc palacsintává, és bár a póréhagymacsíra is belopta magát a szívembe, azzal sajnos csínján kell bánnom.
Szinte teljesen egyedül ettem meg, aminek örültem, mert simán el tudtam volna rajta élni egy hétig is. Egyébként csak 3 napig tartott. :D







Hozzávalók 22-24 cm-es sütőtálhoz:

Palacsintához:
30 dkg finomliszt
4 tojás
5 dl tej
1 dl tejszín
1 dl víz
2 ek. olívaolaj
1 mk. só
1 csipet cukor
kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:
60 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 tojássárgája
1 szál póréhagyma
20 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
1,5 dl zöldség alaplé vagy húsleves
őrölt fehér bors
1 tk. só

Továbbá:
1 kis tojás sárgája
4 dkg tejföl
5 dkg reszelt parmezán sajt
személyenként 1 kis marék póréhagymacsíra

elkészítés:

  1. A palacsintatésztához a sóval, cukorral ízesített tojást kézi habverővel felverjük, majd apránként, felváltva csomómentesre keverjük benne a lisztet és a tejszínnel, vízzel vegyített tejet. 1 órát pihentetjük, majd enyhén kiolajozott serpenyőben egymás után kisütjük a palacsintákat (16 darab lesz). Félretesszük.
  2. A töltelékhez a szalonna zsírját kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A megtisztított, felaprított póréhagymát megdinszteljük a visszamaradt szalonnazsíron, közben sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük az alaplével, és addig pároljuk, amíg elforrja a levét. Kihűtjük.
  3. A túrót alaposan elkeverjük a mascarponéval, a tojássárgájával, a póréval, a sült szalonnával, és ha szükséges, sóval, borssal utánaízesítjük.
  4. Egy palacsintát a vékonyan kiolajozott sütőtálba fektetünk, megkenjük egy adag túrós töltelékkel, és ráhelyezünk egy másik palacsintát. Így járunk el addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  5. A tetejét megkenjük tojássárgájával elkevert tejföllel, és előmelegített sütőben készre sütjük. Félidőben rászórjuk a sajtot, és ráolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd cikkekre vágjuk, és a csírával megszórva tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:

Az ételt egyszerűbben is elkészíthetjük: a kisült palacsinták egyik felét megkenjük a töltelékkel, megszórjuk reszelt sajttal, háromszög alakúra hajtjuk, és a csírával megszórva, rögtön tálaljuk.












A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.