2017. március 5.

Piskótaomlett kajszilekváros túrókrémmel







Korábban már csináltam piskótaomlettet, és most eszembe jutott, hogy újra megsüthetném ezt a jópofa sütit. Valóban látványos – és még csak nem is bonyolult – édességről van szó, el lehet vele kápráztatni a vendégeinket, hiszen ilyen formában ritkán készít az ember édességet. Most kakaóport is csempésztem a tésztába, és sima tejszínhab helyett valamilyen finom krémmel terveztem megtölteni. Volt még egy doboz mascarponém, abból lett volna a töltelék, de azt bolond mód hőkiegyenlítés nélkül kevertem a vajkrémhez, ami ettől ikrás lett, sőt a lekvár hatására később le is vizesedett. Gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ekkor meg is fogalmazódott bennem, hogy újabban ahhoz képest elég sűrűn elrontódik valami a konyhában, és csak a kuka lakik jól a beledobott ételtől, hogy amúgy nem jellemző rám a bénázás. Nem szomorkodtam sokáig, de mascarponém már nem lévén, túrót vettem elő, és abból készült el a 2. adag krém. Utóbb még örültem is neki, hogy így alakult, mert ennek a kis malőrnek hála sikerült olyan tölteléket alkotnom, amit ezentúl biztos, hogy többször is elkészítek, legfeljebb más és más ízesítéssel.
Annyira ízlett, és olyan hamar elfogyott, hogy szinte megbántam, hogy a felét elajándékoztam. :D






Hozzávalók 8 süteményhez:

Piskótához:
4 tojás
8 dkg nyírfacukor darálva
2 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor darálva
4 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg őrölt mandula
2 csapott tk. keserű kakaópor
1 mk. sütőpor

Töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg puha vaj
10 dkg nyírfacukor darálva
5 dkg sárgabaracklekvár
1 ek. citromlé

Díszítéshez:
2 dkg pirított, aprított mandula
4 szem aszalt sárgabarack
5 dkg olvasztott tejcsokoládé

elkészítés:

  1. Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és mindkettőre 4-4 db 12 cm átmérőjű kört rajzolunk.
  2. A tojássárgákat a kétféle cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral, kakaóporral, őrölt mandulával, vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A tésztamasszát nyolcfelé osztva az előrajzolt körök közepére halmozzuk, elsimítjuk, és az „omletteket” előmelegített sütőben egymás után megsütjük.
  4. Kartonpapírból 8 db 2-3 cm átmérőjű hengert készítünk, vagy 2 db alufólia- vagy folpack hengert veszünk elő.
  5. A megsült piskótákat sütőpapírostól átfordítjuk egy tiszta konyharuhára, és lehúzzuk róluk a sütőpapírt. Még forrón ráfektetjük a papírhengerekre, meghajlítjuk, és a szélüket a találkozásnál fogvájóval összetűzzük. Hajtással lefelé tortarácsra tesszük és hűlni hagyjuk. Így járunk el a másik 4 piskótával is.
  6. A vajat a porcukorral felhabosítjuk és hozzákeverjük a lekvárral ízesített, botmixerrel pürésített, szobahőmérsékletű túrót, valamint a citromlevet.
  7. A krémet nejlonzacskóba kanalazzuk, majd 10 percre hűtőbe tesszük dermedni. A zacskó csücskére kb. 1 cm átmérőjű lyukat vágunk.
  8. A piskótákból eltávolítjuk a fogvájót, megtöltjük a túrókrémmel, a tetejüket olvasztott csokoládéval díszítjük és megszórjuk az egészen kis kockákra darabolt aszalt sárgabarackkal és az aprított mandulával.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:

Nyírfacukor és tönkölyliszt helyett ugyanazokkal az arányokkal normál cukorral és sima liszttel is elkészíthetjük.










A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.