2017. február 28.

Aszalt paradicsomos-kukoricás-kolbászos raguval töltött rétes








A hűtőben lévő maradékokból született ez a rétes, és bár a töltelék pizza feltétje is lehetett volna, most mégis inkább rétest készítettem belőle, mert nagyon megkívántam. Jó kis ebéd kerekedett belőle. :)






Hozzávalók 3 réteshez:

1 cs. mirelit leveles tészta (6 db 20x10,5 cm-es téglalap alakú, 500 g)
10 dkg szárazkolbász
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
5 dkg füstölt, főtt karaj
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 csomó újhagyma
1 zöldpaprika
5 dkg tejföl
2 tojás
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors
zöldfűszeres só
mangalicazsír
hántolt + hántolatlan szezámmag vegyesen a szóráshoz

elkészítés:
  1. A töltelékhez a kockákra vágott kolbászt serpenyőben zsírjára sütjük, majd a kolbászt kivesszük a zsírból, és félretesszük.
  2. A visszamaradt kolbászzsíron (ha szükséges, mangalicazsírral pótolva) megdinszteljük a felkarikázott újhagymát a felaprított zöldpaprikával együtt. Közben meghintjük zöldfűszeres sóval.
  3. Rátesszük a kukoricát, a felkockázott főtt karajt, 1-2 percig sütjük, majd hozzákeverjük a lecsepegtetett, feldarabolt aszalt paradicsomot. Provence-i fűszerkeverékkel, borssal ízesítjük.
  4. Rászórjuk a reszelt sajtot, kevergetve felolvasztjuk, és miután a ragu langyosra hűlt, hozzádolgozzuk az 1 egész tojással kevert tejfölt.
  5. A kiolvasztott réteslapokat lisztezett felületen, egymás után 30x12 cm-esre kinyújtjuk, és 3 lapot megtöltünk a raguval. A tészta széleit körben lekenjük a felvert tojással.
  6. A másik 3 tésztalapot rácsozó henger segítségével megmintázzuk úgy, hogy a tészta hozzánk közelebbi szélét lefogjuk, és jól lenyomva végighengerítjük rajta a lisztbe mártott hengert. (A tésztát nem kell végigvágni.)
  7. A hálómintás tésztáalapokkal befedjük a töltött lapokat, a rétesek tetejét lekenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk szezámaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. A réteseket még melegen félbevágjuk, és személyenként fél-fél darabot tálalunk. Csalamádét kínálunk mellé.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:

Ha előételként kínáljuk, több szeletre is felvághatjuk.