2017. február 26.

Csokoládékrémes banántorta







Bár a blogra csak nemrég került fel egy ehhez nagyon hasonló torta, de igazából azt tavaly november végén sütöttem, úgyhogy az számomra nem most volt. :D A maradék banánt viszont muszáj volt valamire elhasználnom, és mivel csak úgy magában részemről nem nagyon fogy, ezért megint sütiben „végezte”. Tény, hogy nem agyaltam túl sokat azon, milyen típusú édesség legyen belőle, és talán kicsit fura vagy unalmas, hogy ahhoz a korábbi tortához annyira hasonló lett belőle, de szerintem ez még finomabb az elődjénél, és a banán íze sem annyira tolakodó. Ezúttal főzött krémmel díszítettem, nem pedig az annál jóval egyszerűbb olvasztott csokival. Nem bonyolult, gyorsan elkészíthető és szerintem igazán finom sütemény. :)






Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
20 dkg banánpép
21 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
12,5 dkg puha vaj
13 dkg kristálycukor
2 tojás
1 tk. vanília esszencia
1 tk. szódabikarbóna
2 ek. forró tej

Csokoládékrémhez:
5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
5 dkg kristálycukor
6 dkg puha vaj
1 tojás
½ ek. keserű kakaópor

elkészítés:
  1. A vajat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd hozzádolgozzuk a pépesített banánt és a vanília esszenciát.
  2. Összekeverjük a forró tejben feloldott szódabikarbónával, hozzászitáljuk, majd beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
  3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt, vajjal kikent, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd pár perc elteltével kivesszük a formából, és tortarácsra téve teljesen kihűtjük.
  4. A csokoládékrémhez a tojást az átszitált kakaóporral, a cukorral fém tálba tesszük, és kézi habverővel csomómentesre keverjük.
  5. A tálat vízgőz fölé állítjuk, és kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, alaposan elkeverjük a felhabosított vajjal.
  6. A tészta teljes felületét megkenjük egy kevés krémmel, a maradékot pedig csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és a tortát rózsamintákkal díszítjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc