2017. február 21.

Currys csirkés-kukoricás rizottó







Ez életem 2. igazi rizottója. 😺 A korábbiak csak ál rizottók voltak, mert nem szabályszerűen készültek. Akkoriban csak összekevertem a főtt rizst a többi hozzávalóval, és abban a hitben éltem, hogy az akkor már rizottó. 😺 Mígnem valaki fölhomályosított, hogy hazudok, mert az nem az. Ennek nyomán gyorsan idézőjelbe tettem a blogon szereplő két recept elnevezését, nehogy valaki bedőljön a félrevezetésnek. A rizottófőzést parkolópályára is tettem jó időre. Bár nem értem, miért vártam olyan sokáig az eredeti verzió elkészítésére, mert többször elhatároztam, hogy nekifogok. Aztán egy kedves ismerősömnek köszönhetően olyan sokszor szembejött velem a rizottó, hogy az ő útmutatásai alapján – egy kis változtatással persze – végre megfőztem az én első igazimat. Utána érthetetlen okból megint hosszabb szünet következett, mire eljutottam a 2. alkalomhoz, ami ezúttal ebben a receptben öltött testet. Lefotóztam és most bemutathatom eme szent helyen, sőt végre az idézőjelet is mellőzhetem. 😺






Hozzávalók 3-4 személyre:

40 dkg csirkemellfilé
20 dkg arborio rizs
15 dkg konzerv kukorica
1 zöldpaprika
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. édeskés curry
őrölt fekete bors
őrölt kashmiri csili
zöldfűszeres só
3 ek. olívaolaj
6 dl tyúkhúsleves vagy alaplé
1 dl száraz fehérbor
3 dkg vaj
5 dkg parmezán sajt

elkészítés:

  1. A kis kockákra vágott csirkemellfilét beszórjuk a fűszerek keverékével, valamint a zöldfűszeres sóval, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A felaprított vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymával és a felkockázott zöldpaprikával együtt a felforrósított olívaolajon megdinszteljük.
  3. Rátesszük a húst, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk az átmosott, alaposan lecsepegtetett rizst, és közepes lángon így együtt is pirítjuk még 2 percet.
  4. Felöntjük a borral, valamint 2 merőkanál forró levessel, és amikor elforrta a levét, hozzáadunk még 1 merőkanál levest. Ha azt is elforrta, újabb adag levest adunk hozzá. Ezt is ismételjük, amíg a rizs roppanósra nem puhul.
  5. Ekkor beletesszük a kukoricát, összemelegítjük, majd hozzákeverjük a vajat, a reszelt parmezánt, és miután felolvadtak, tálaljuk az ételt.
Megjegyzés:
Az alaplé mennyisége a rizstől és a főzés intenzitásától is függ – előfordulhat, hogy 1 liter is kell hozzá, mire a rizs megfő.