2017. február 3.

Csokoládés banántorta







Nem mondhatnám, hogy felnőtt fejjel is oda vagyok a banánért, mégis van fent a blogon néhány olyan banános édességrecept, amik nekem is ízlenek. Most ezzel az egyszerű tortával gyarapítottam a sort, a hozzávalók arányának icipici módosításával.
A banán nagyon hangsúlyos benne, úgyhogy aki imádja ezt a gyümölcsöt, az biztos nem csalódik benne, ha elkészíti. A tésztája kicsit sűrűbb, picit szaftos, és másnap még finomabb is. :)
A Kutyafüllel volt egy kis nézetkülönbség a süti kapcsán, ui. közölte, hogy sosem értette, hogy jön össze a banán a csokival, mire én vitába szálltam a véleményével, miszerint nagyon is összejön. :D De hát kinek a pap, kinek a paplan. :D






Hozzávalók 22-24 cm-es sütőformához:

Tésztához:
30 dkg sima vagy extra finom süteményliszt
½ tk. őrölt fahéj
1 tk. sütőpor
egy csipet só
15 dkg barna nádcukor
10 dkg cukor
11 dkg puha vaj
2 tojás
1 tk. vaníliakivonat
2-3 érett banán (mérettől függően)
1,2 dl író (1,2 dl tejszín vagy zsíros tej + 1 ek. citromlé vagy ecet keverékéből is jó)

Bevonáshoz:
12 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj

elkészítés:

  1. A vajat krémesre kavarjuk a kétféle cukorral, eldolgozzuk a tojásokkal, a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a pépesre nyomkodott banánt, és alaposan összekeverjük.
  2. Felváltva, kisebb adagokban hozzádolgozzuk a sütőporral, fahéjjal, sóval vegyített lisztet, az írót, majd a tésztamasszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!)
  3. A tésztát 10 percig a sütőformában hagyjuk, majd kivesszük belőle, és tortarácsra téve teljesen kihűtjük.
  4. A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal, majd bevonjuk vele a tortát. Miután a csokoládé megdermedt, tálaljuk.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc


Megjegyzés:
Ha a süteményt 20-22 cm-es sütőformában sütjük, akkor 2 lapra vághatjuk. Az egyiket megkenjük olvasztott csokoládéval, ráhelyezzük a másik tésztalapot, és a maradék csokoládéval körbekenjük a tortát. Ebben az esetben 18 dkg csoki + 6 dkg vaj keverékéből készítsünk ganache-t.
Utólag már picit bánom, hogy nem kisebb formában sütöttem a tortát, mert akkor tetszetősebb lett volna. Pedig talán még így laposabb formájában is épp megoldható lett volna a két lapra vágás, de nem mertem megkockáztatni, hogy eltörjenek a tésztalapok.









Makka ellenőrzi a díszletet - 2016. november 24.

A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.

Forrás: Pastry Affair