2017. január 1.

Sajtcsipsz csírákkal







Lehet, hogy én vagyok a világon az egyetlen ember, aki nem szereti a sült sajtot. :D Nem tudom, hogy lehetek ilyen elvetemült, de ez bizony így van, nincs mit tenni. Ehhez képest most mégis sajtcsipsz gyártására adtam a fejem. De nem kell megijedni, a sült sajtkorongok elkészültük után mégsem a kukában landoltak, hanem a Kutyafül gyomrában, mert ő annál inkább jó viszonyban van vele. Nagy volt az öröm, amikor elétettem a különböző csírákkal díszített sajtropogósokat, amiket egyébként bor- vagy sörkorcsolyának is feltálalhatunk. Előnye, hogy baromi hamar megvan vele az ember, és a vendégek – velem ellentétben – valószínűleg imádni fogják. A siker garantált, hacsak nincs a meghívottak között egy másik nem komplett, aki nem kedveli a sült sajtot. :D






Hozzávalók 32 darabhoz:

30 dkg félkemény és/vagy kemény sajt (pl. trappista, Pannónia, Cheddar, parmezán stb., vegyesen)
csírák vegyesen (pl. vöröshagyma, póréhagyma, zsázsa, retek, mustár)

elkészítés:
  1. Zsiradékmentes, nagy serpenyőben egymástól távolabb elosztunk 4 kis halom sajtot, és finoman lenyomkodjuk, hogy kb. 8 cm átmérőjű kör alakjuk legyen.
  2. Közepes lángon addig sütjük, amíg az aljuk egy kis pírt nem kap, majd palacsintafordító lapáttal mindegyiket óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalukat is pirosra sütjük.
  3. Tányérra szedjük, és ha kihűltek, elosztjuk rajtuk a csírákat. Tálaljuk.

Megjegyzés:
 
A sajtra magvakat is szórhatunk (szezám-, fekete szezám-, len-, kömény-, aprított tökmagot, stb.). 
A parmezán nem sül olyan szép buborékosra, hamarabb megég, és nehezebben lehet megfordítani, de ettől függetlenül alkalmas arra, hogy csipsz legyen belőle.

Tipp:
A sajtot sütőpapírral bélelt tepsire halmozva, minimum 200°C-os sütőben is megsüthetjük.










A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.