2016. december 23.

Dunahullám kuglóf málnával









Az idén advent 3. vasárnapja és a névnapom igen közel kerültek egymáshoz, így aztán az esedékes süteményt mindkét alkalomhoz illőre terveztem. Még sosem sütöttem olyan sütit, amiben kétféle színű a tészta, de mivel mindig is jópofának találtam, most végre én is kipróbáltam. A kuglóf formájában elég ünnepi, ill. ez a fajta tészta nagy kedvencem, így emellett döntöttem. A meggyet viszont málnára cseréltem, mert azt sokkal jobban szeretem. Ismét egy új kedvenccel gyarapodott a repertoár. :D
Talán jobb is, hogy nincs nagyméretű kuglófsütő formám, mert így kevésbé éreztem arcpirítónak a megevett süti mennyiségét. :D








Hozzávalók 1 kis kuglófhoz (1 liter űrtartalmú kuglófsütőformához):

Tésztához:
15 dkg puha vaj + a sütéshez
15 dkg + 1 ek. barna nádcukor darálva
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
15 dkg sima vagy extra finom süteményliszt + a sütéshez
1 tk. sütőpor
1 dkg keserű kakaópor
1 ek. tej
20-25 dkg mirelit málna

Tetejére:
7 dkg étcsokoládé
0,75 dl tejszín
7 g vaj
2-3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A kiolvasztott málnát alaposan lecsepegtetjük (a levére nem lesz szükségünk, de sziruppá főzve, vagy gyümölcsteához keverve, a sütemény mellé kínálhatjuk), majd összekeverjük 1 evőkanál barna nádcukorral.
  2. A vajat a kétféle cukorral krémesre kavarjuk, egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat, majd belekeverjük a sütőporral vegyített lisztet.
  3. A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik adaghoz hozzáadjuk a kakaóporral csomómentesre dolgozott tejet. (A kapott tésztamassza talán kevésnek fog tűnni, de mire megsül, éppen a sütőforma pereméig ér majd.)
  4. A világos tészta felét a kivajazott, liszttel behintett sütőformába simítjuk, elosztjuk rajta a fele adag málnát úgy, hogy az ne érjen a forma széléhez, majd rákanalazzuk a fele adag kakaós tésztát. (Ha a kanalat a tölteléken tartjuk, és közben a sütőformát forgatjuk, könnyebben el tudjuk simítani a tésztamasszát.)
  5. Ráöntjük a maradék fehér tésztát, amire újabb réteg málna kerül, és elsimítjuk rajta a maradék kakaós masszát.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!), a sütőből kivéve, a formában hagyjuk 10 percig, majd a tésztát kiborítjuk a sütőformából, és tortarácsra tesszük. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A tejszínt a vajjal felmelegítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a durvára darabolt csokoládét. Kevergetve felolvasztjuk benne, majd ráöntjük a kuglófra.
  8. A tejcsokoládéból zöldséghámozó segítségével forgácsokat vágunk és megszórjuk vele a sütemény tetejét. Miután a máz megdermedt rajta, tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
A hozzávalók mennyiségét megduplázva kb. 2,5 literes kuglófsütőformára elegendő tésztát kapunk.