2016. december 3.

Dán csokoládés sütemény mazsolával









Idejét sem tudom, mikor jártam utoljára Samy blogján, de a napokban eszembe jutott, és megkukkantottam, hátha vannak újabb receptjei. Sajnos csalódnom kellett – 2011 óta nincs új poszt. Így hát elkezdtem nézelődni a régi bejegyzései között. Anno egy ismert receptes oldalon voltunk szakácstársak, és kezdő háziasszonyként szerettem nézegetni az ételfotóit, ill. tetszettek a receptjei is. Úgy tűnik, ez nem változott, mert most is ugyanazokon akadt meg a szemem, mint régen. Ki is választottam néhányat, és a sorból most ezt a sütit készítettem el elsőnek egy nagyon pici változtatással. Ennek a süteménynek a receptje persze más oldalakon is fellelhető, szinte pont ugyanilyen arányokkal, de az őzgerincformában való sütés miatt nekem a Samy-é tetszett a legjobban. A kész sütivel is nagyon meg voltam elégedve, sőt igazából ez lett az egyik kedvenc csokis süteményem. A véleményemhez Anya is csatlakozott. Szerintem abszolút helye van az adventi asztalon. :)








Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:

Tésztához:
12 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
11 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
8 dkg finomra darált dió
4 tojás
7 dkg extra finom süteményliszt vagy sima liszt
1 mk. sütőpor
5 dkg mazsola
2 ek. narancslikőr
vaj és zsemlemorzsa a sütéshez

Tetejére:
12 sárgabaracklekvár
12 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
5 dkg durvára darált dió

elkészítés:

  1. A mazsolát 2 evőkanál meleg vízzel kevert likőrbe áztatjuk.
  2. A vajat összeolvasztjuk a csokoládéval, a kétféle cukorral, néhány percig hűlni hagyjuk, majd keverőtálba öntjük és beletesszük a finomra darált diót.
  3. Egymás után elkeverjük benne a tojássárgákat, a lecsepegtetett mazsolát, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tésztamasszát vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt kenyérsütő- vagy őzgerincformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni.
  5. A süteményt kifordítjuk a sütőformából, a tetejét megkenjük sárgabaracklekvárral (ha darabos, előbb botmixerrel pürésítjük), majd hűtőbe tesszük 1 órára.
  6. Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, bevonjuk vele a süteményt, megszórjuk darált dióval, és miután a csokoládé megdermed rajta, felszeleteljük. (Másnap még puhább és finomabb.)
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc