2016. október 29.

Gombás-parmezános besamellel töltött rétesbatyu










Nagy kedvencem a gyors leveles tészta, és bár az elkészítése tényleg nem vesz sok időt igénybe, mégsem sűrűn állok neki. Ha végre igen, akkor természetesen nagyobb adagot szoktam begyúrni, és ilyenkor előfordul, hogy gyors egymásutánban készül belőle többféle sós vagy édes sütemény. Most mégis csupán kisebb adag tészta készült, mert kísérleti jelleggel tönkölyliszttel helyettesítettem a leveles tésztához eddig jól megszokott normál lisztet. A kísérlet jól sikerült, ez a tészta tönkölyliszttel is éppen olyan klassz lett, mint az eredeti változat. Ami viszont meglepő volt, hogy én, aki nem szimpatizálok a gombával, ugyanolyan jóízűt ettem ezekből a kis batyukból, mint a Kutyinyek. :D Ez csakis azért lehet, mert a besamelmártást imádom, a gombát pedig olyan kis darabokra sikerült aprítani, és annyira puhára pároldótt, hogy csak az egyébként számomra is kellemes ízét éreztem. Ezzel együtt már 2 gombás étel van, amit szívesen megeszek. :)








Hozzávalók 16 darabhoz:

a tésztához:

20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg vaj
1 tk. krétai vad oregánó
1 mk. só
kb. 30 ml jéghideg víz

a töltelékhez:
15 dkg csiperkegomba (tisztított mennyiség)
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg reszelt parmezán sajt
1 csapott tk. krétai vad oregánó
1 tk. fokhagymakrém vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 dl rozé bor
2 dl tej
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors

2 ek. folyékony kókuszolaj

a kenéshez:
1 kis tojás
1 ek. tej

elkészítés:
  1. Az oregánóval, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vízzel sima felületű tésztává gyúrjuk. Téglatestet formázunk belőle, és folpackba csomagolva, fél órát hűtőben pihentetjük.
  2. Lisztezett felületen 40x20 cm-es téglalapra nyújtjuk, jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk a tésztát. Így 3 réteget kapunk. Elforgatjuk 90°-kal, ismét kinyújtjuk, és megint háromba hajtjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. A hajtogatást, elforgatást, pihentetést még kétszer ismételjük.
  3. A felaprított hagymát enyhén megsózzuk, a felforrósított olajon kissé megpirítjuk, majd rátesszük a megtisztított, finomra aprított gombát, és 1-2 percig sütjük.
  4. Megborsozzuk, felöntjük a borral, és fedő alatt puhára pároljuk. Megsózzuk, oregánóval, fokhagymakrémmel (vagy zúzott fokhagymával) ízesítjük, és fedő nélkül elforraljuk a levét. Pár percig még tovább sütjük.
  5. A vajat kis lángon felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és folytonos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg tejet. Sűrű mártássá főzzük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd felolvasztjuk benne a sajtot. Még forrón összedolgozzuk a gombával, és teljesen kihűtjük.
  6. A kész tésztát 40x40 cm oldalhosszúságú négyzetlapra nyújtjuk, 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepére 1-1 evőkanál tölteléket halmozunk.
  7. A tészta csücskeit a töltelék fölött összecsippentjük, majd a batyuk tetejét lekenjük tejjel kevert tojássárgájával. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc
























A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.