2016. október 15.

Mágnás diós sütemény









Gyerekkoromban két kedvenc süteményem volt apukám repertoárjából: a Zuppa Inglese és a rácsos diós. Bár az utóbbi süteményfajtát abban az időben nem kedveltem különösképpen, de Ápá rácsos diósa a túlzott édessége ellenére is olyan finom volt, hogy sokszor kértem tőle, hogy azt süssön.
Most, hogy diós süteményre vágytam, keresgéltem a neten, és a mágnás diós sütemény névre hallgató sütiben felfedezni véltem azt a bizonyos gyerekkori kedvencet. Nem is kértem el apukámtól a receptet, hanem a fent említett süti receptjét használtam, és izgatottan vártam, hogy megkóstolhassam, ill. hogy kiderüljön, valóban ugyanarról a süteményről van-e szó.
És majdnem. :) Bár ez némileg eltér apukám sütijétől, a gyerekkori ízek mégis megrohamozták az ízlelőbimbóimat, és boldogan majszoltam. Egyébként abszolút téli édesség, tökéletesen illik az adventi időszakhoz, de én most az ősz közepére időzítettem. :)








Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:

Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor
1 cs. sütőpor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
30 ml citromlé

kevés vaj a sütéshez

Töltelékhez:
30 dkg darált dió
18 dkg barna nádcukor
2 dkg vaníliás cukor
3 nagy tojás
25-30 dkg házi sárgabaracklekvár

Tálaláshoz:
porcukor

elkészítés:

  1. A sütőporral, citromhéjjal kevert lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. A tésztát 2/3-1/3 arányban kettévesszük.
  2. A nagyobbik tésztadarabot enyhén lisztezett felületen tepsi méretűre kinyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a vékonyan kivajazott tepsibe fektetjük.
  3. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és két részletben a diós tojásmasszához forgatjuk.
  4. A tésztát egyenletesen megkenjük a lekvárral, majd elsimítjuk rajta a diós krémet.
  5. A megmaradt tésztát vékonyra kinyújtjuk, sávokra vágjuk, és átlós rácsmintát készítünk a sütemény tetejére.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük, és miután a sütemény a tepsiben kihűlt, felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc