2016. szeptember 19., hétfő

Hamburger







Ez életem első hamburgere! :D Pontosabban első igazi hamburgere. Mert, hogy abba a bizonyos elsőbe sárgarépafasírt került, a másodikba pedig csirkemell. A darált húsos verzió elkészítésének vágya mindig ott volt az agyamban, de mégse lett belőle semmi. Tényleg vicces, hogy ilyen sokáig váratott magára a klasszikus hamburger. Azaz, hogy ez is csak majdnem klasszikus, mert a zsemle nem hagyományos lisztből készült.
Mindez lassan fél évvel ezelőtt történt, de akkor nem tudtam lefotózni. Aztán valahogy kihullott az agyamból, hogy az akkor leírt recept ott kallódik valamelyik mappában a laptopomon. Most megint kedvet kaptam hozzá, és szerencsére eszembe jutott, hogy van nekem egy ilyenem. Így hát most végre megoszthatom itt is. :)
Egyébként azért került terítékre akkor, mert a Kutyafül nekem szegezte a kérdést, hogy találjam ki, mit kíván. Szerencsére a kérdés csak költői volt, nem kellett gondolkodni, mert azonnal megadta a választ: hamburgert. Jó! El is döntöttem, hogy a nagy vasárnapi ebéd ez lesz. Reggel nekifogtam a zsemlének, kevertem-kavartam a liszteket, de nagy meglepetésemre nem igazán akart megkelni a tészta. Ettől függetlenül megsütöttem, de a zsömlék elég laposak lettek. Gyorsan elszaladtam a boltba még frissebb friss élesztőért, és bedagasztottam egy újabb tésztaadagot. Utóbb mégis úgy tűnt, csak részben az élesztővel lehetett a bibi. Azon a csúnya, hűvös, esős vasárnapon ui. valószínűleg nem csak mi éreztük magunkat fáradtnak, hanem minden más is, ami a zsemletésztába belekerült – még a legfrissebb élesztő is. Már jócskán elmúlt dél, amikor a 2. adag tészta a tálban szunnyadozott, és kb. estebéd lett a kész hamburgerből.
Szerencsére érdemes volt rá annyit várni, mert olyan jól sikerült, hogy nem tudtunk megállni fejenként 1 darabnál, ami bizony így is emberes adag. Meg is lett a böjtje. :D
A Kutyinyekkel viszont mindketten egyszerre fogalmaztuk meg, hogy ez a hambi bizony majdnem tökéletesen pont olyan, mint amit a hajdani Luxullus nevű talponállóban lehetett kapni a mi kis városkánkban. Márpedig az nagyon, de nagyon finom volt ám! :) Utóbb fölrémlett bennem, hogy ott is kissé megpirították a zsömlét, és a sajtot szerintem ugyanúgy rátették a még sülő húsra. De valahogy még az édeskés mustár ízesítését is sikerült szinte pont olyanra prezentálni, mint azon a helyen. Úgyhogy kedves Luxullust hiányoló földijeim és bárki más is, aki a jóféle hamburgert szereti, nálam lehet jelentkezni a sok klassz recept közül az egyikért! :D






Hozzávalók 4 személyre:

Zsemléhez:
35 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk. füstsó
2 ek. kókuszolaj
2,3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. barna nádcukor
1 egészen kicsi tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
4 tk. szezámmag a szóráshoz

Töltelékhez:
40 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
1 tk. őrölt rozmaring
1 tk. bazsalikom
1 mk. tárkony
1 mk. kashmiri csili
őrölt fehér bors
füstsó
kevés mangalicazsír vagy kókuszolaj
4 szelet Pannónia sajt
vaj a kenéshez

Mártáshoz:
1 kis fej lila hagyma
4 púpozott ek. mustár
1 ek. csilis méz (vagy méz és tört csili keveréke)
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. A mártáshoz a megtisztított, felaprított hagymát összekeverjük a mustárral és a mézes csilivel. Félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A zsemléhez a liszteket tálba mérjük, a közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük a cukorral, egy kevés tejjel, és befedjük egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a langyosra hűlt, olvasztott kókuszolajat, és a többi tejjel tésztává dagasztjuk.
  4. 10 perc pihentetés után újra megdagasztjuk, majd lisztezett felületre tesszük, és tállal lefedve megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd mindegyiket zsemle alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk és kelni hagyjuk.
  6. A megkelt zsemlék tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, gazdagon megszórjuk szezámmaggal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütő hőmérsékletét ekkor 200°C-ra mérsékeljük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a péksüteményeket. Rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
  7. A húspogácsához a húst alaposan összedolgozzuk a fűszerek keverékével, a só kivételével, majd négyfelé osztjuk.
  8. Egyenként meggömbölygetjük, majd a két tenyerünk között ide-oda dobálva ellapítjuk, és a közepükbe egy kis mélyedést nyomunk a hüvelykujjunkkal. (Így a hús belül omlós marad, és a közepe nem púposodik fel.)
  9. A húspogácsák mindkét oldalát meghintjük sóval, és oldalanként 3-4 perc alatt pirosra sütjük a zsiradékkal vékonyan kikent serpenyőben. (Sütés közben ne nyomjunk rá a húsra, mert kiengedi az értékes szaftját!)
  10. Amikor a húspogácsák másik fele is megsült, rájuk helyezünk 1-1 szobahőmérsékletű sajtszeletet, és hagyjuk, hogy ráolvadjanak a húsra.
  11. A zsemléket kettévágjuk, mindkét oldalukat vékonyan megkenjük vajjal, és nagy serpenyőben vagy rostlapon kissé megpirítjuk.
  12. A zsemlék alsó felére 1-1 evőkanál mártást kanalazunk, ráteszünk 1-1 húspogácsát úgy, hogy a sajt felül legyen, és befedjük a zsemlék tetejével. Friss salátát kínálunk hozzá.

Tipp:
Legalulra tehetünk bármilyen salátalevelet, paradicsomot, ecetes uborkát, de aprított, friss káposztával is gazdagíthatja a hamburgert.
Ha amerikai módra, sült krumplival esszük a hamburgert, személyenként 1 nagyobb szem burgonyából készítsük el.