2016. szeptember 13.

Grillezett csirkemell lila hagymás szilva csatnival, parmezános burgonyapogácsával







Idén nyáron csak egyszer grilleztünk a telkünkön, sőt, már el is múlt a nyár, mert mindez szeptember első hétvégéjén történt. Akkor ezzel az egyszerű ízesítéssel készítettem a húst a samottlapon, és salátát tálaltam mellé. Hétköznap lévén azonban most grillserpenyőt használtam (most először :D ), és bár ez a húson valamiért sajnos nemigen látszik, a füstsó legalább kölcsönzött némi füstös ízt az ételnek. A telekszomszédunktól ajándékba kapott, kissé még éretlen szilvát is fel akartam használni, és úgy gondoltam, csatni formájában jól fog illeni a húshoz. És ha már csatni, akkor a köret mégsem lehet saláta, sokkal inkább valamilyen rántott dolog – nyilván nem cipőtalp. :D Egyéb ötletem nem lévén, a jól bevált sajtos burgonyapogácsát hívtam segítségül, de ezúttal parmezán került bele, és szezámmagos bundát kapott.
Az eredmény így együtt nekem nagyon ízlett, a csatniból 3-szor is szedtem, de a Kutyafül egy kis falatka kóstolót leszámítva, inkább nem kért belőle. Sejtettem, hogy így lesz, de nem baj, legalább több maradt nekem. :)







Hozzávalók 4 személyre:

Grillezett csirkemellhez:
1 egész (kb. 45 dkg) csirkemellfilé
4 gerezd zúzott fokhagyma1 tk. oregánó
1 csapott tk. bazsalikom
1 mk. őrölt kashmiri csili
1 mk. őrölt citromhéj
őrölt fekete bors
füstsó
mustárolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj

Csatnihoz:
50 dkg ringlószilva
1 fej (kb. 15 dkg) lila hagyma
2 ek. csilis méz (vagy a szilva édességétől függően)
1 tk. balzsamecet
őrölt fekete bors

3 ek. olívaolaj

Burgonyapogácsához:
70 dkg édeskés ízű krumpli
1 fej vöröshagyma
7 dkg reszelt parmezán sajt
2 tojássárgája
6 dkg fehér tönkölybúzaliszt
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
zsemlemorzsa
szezámmag
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A páchoz a zúzott fokhagymát és a fűszereket a só kivételével elkeverjük annyi olajjal, amennyi a húst ellepi.
  2. A két fél mellfilét 2-2 szeletre vágjuk, folpack alatt kiklopfoljuk, összeforgatjuk a fűszeres olajjal, és lefedve, 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. A csatnihoz a megtisztított lila hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és az olívaolajon, fedő alatt megpároljuk. Közben sózzuk.
  4. Rátesszük az előzőleg lehéjazott, kimagozott, negyed gerezdekre vágott szilva 2/3-át, és fedő alatt puhára pároljuk.
  5. Hozzáadjuk a többi szilvát, sóval, borssal, mézzel, balzsamecettel ízesítjük, és 2-3 perc alatt, fedő nélkül készre főzzük. Kihűtjük.
  6. A körethez a meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, alaposan lecsepegtetjük, és miután kicsit hűlni hagytuk, villával összetörjük.
  7. A felaprított vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, közben sózzuk, majd megborsozzuk, és a krumplipüréhez keverjük.
  8. A krumplipürét serpenyőbe téve, kicsit lepirítjuk, majd tálba öntjük és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját, a reszelt parmezánt és a lisztet.
  9. A masszából púpozott evőkanálnyi adagokat veszünk ki, golyókat formázunk belőle, majd ellapítjuk és megforgatjuk a 3:1 arányban elkevert szezámmagos zsemlemorzsában. 
  10. A burgonyapogácsákat bő, forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre szedjük, és 100 fokos sütőben melegen tartjuk.
  11. A hússzeletekről lecsepegtetjük az olajat, mindkét oldalukon sózzuk, és felforrósított grillserpenyőben vagy kerti grillen mindkét oldalukon kisütjük. Személyenként 4 darab burgonyapogácsával és a csatnival együtt tálaljuk.