2016. június 11., szombat

Barbecue csirkemell szalagok sült hagymakarikával, kenyérlepényen





 



Ez az az étel, ami miatt a Kansas City BBQ szósz elkészítésére sort kerítettem. Annyira ízlett ui. az egyik kedvenc éttermünkből rendelt Kentucky pita – amint azt már a „szószos” blogbejegyzésben is említettem –, hogy mindenképp meg kellett tudnom, házilag is kivitelezhető-e. Hát naná, hogy, sőt még jobb is! :D A rendelt változatban vegyes saláta csücsül a husi alatt (de én azt nem kértem hozzá, mert hülye válogatós vagyok), ill. a csirke elég durván csípős és közben túl édes is volt. A házilagos variációhoz én egy finomított, mondhatni lágyabb verziót készítettem, és pita helyett indiai kenyérlepényt, naant sütöttem hozzá, mert az kevésbé macerás. A pitának hosszabb a kelesztési ideje, ráadásul miután a sütőben megsült, nem olyan szép, mert a sütés ellenére is elég halovány színű marad. (Legalábbis nálam a simán csak a sütőrácson való sütés ezt eredményezi.) Ahhoz, hogy a pitának gusztusos, barna foltjai legyenek, szükség van egy kis serpenyős pirításra is, de ez sajnos jelentősen megnöveli az elkészítés idejét. Első alkalommal mégis pitával készítettem a próbaadagot, hiszen én az eredetit akartam lemásolni. Akkor még nem jutott eszembe, hogy a naan nagyon hasonlít a fent leírt módon kétszer sült pitára.
Egy szép, napsütéses szombati napon azonban eszembe ötlött a korábban kedvencünkké avanzsált kenyérlepény, és ezúttal arra ültettem a tölteléket. Azonnal kedvenc lett, annyira finom. :) Bevallom, a vacsorára meghagyott 1-1 darab lepényre még reszelt sajtot is szórtam, és úgy halmoztam rá a húst, majd a hagymát, csak hogy teljes legyen az élvezet. :D








Hozzávalók 4 személyre:

Naanhoz:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
5 dkg natúr joghurt
1 csapott ek. foszfátmentes sütőpor
1 tk. só
kb. 1,5 dl langyos víz
5 g friss élesztő
1 ek. olvasztott vaj

Feltéthez:
60 dkg csirkemellfilé
2 ek. vaj
6 ek. BBQ szósz
1 ek. morzsolt korianderlevél
0,5 dl tejszín

4 fej vöröshagyma
2 ek. tönkölybúzaliszt
bő kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A sült hagymához a megtisztított vöröshagymákat kb. 3 mm vékonyra felszeleteljük (V gyaluval a legegyszerűbb), és gyűrűire szedjük. Egy maroknyi adagot  (ez kb. 1 fejnek felel meg) kis tálkába teszünk, közvetlenül a sütés előtt rászórunk fél evőkanál lisztet, alaposan összeforgatjuk, majd lerázzuk róla a felesleget, és a hagymakarikákat bő, forró olajban kisütjük (Egyszerre csak egy adagot sütünk ki, hogy ne legyen olajos, és  ropogós maradjon.)
  2. A kisült hagymát lecsepegtetjük, és szűrőkanállal konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük. Amint a papír felitta az olajat, a sült hagymát áttesszük egy másik tálba. Így járunk el a többi adag hagymakarikával is. (Vigyázzunk, mert a 2. adag már hamarabb megsül!)
  3. A naanhoz a lisztkeverék közepébe morzsoljuk élesztőt elkeverjük a langyos vízzel, és beledolgozunk annyi lisztet, hogy híg, nokedli állagú tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük fél órát.
  4. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a joghurtot, és lágy tésztává dagasztjuk. Liszttel beszórt tálba tesszük, a tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és letakarva pihentetjük negyedórát.
  5. Beledagasztjuk a rajta lévő vajat, és miután további 15 percet pihentettük, 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formázzuk. Letakarjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.
  6. A fél mellfiléket egyenként 2 vagy 3 szeletre vágjuk, majd a kést hús rostjaira merőlegesen és kissé ferdén tartva felcsíkozzuk. Megsózzuk.
  7. A húst a serpenyőben felhevített vajra tesszük, és miután kifehéredett, ill. a levét is elfőtte, kissé lepirítjuk. Hozzákeverjük a barbecue szószt, megszórjuk morzsolt korianderlevéllel, és összeforgatjuk. Felöntjük a tejszínnel, majd a tejszínes barbecue szószt a felére elforraljuk.
  8. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen 22 cm átmérőjű, kb. 3 mm vastag körlapokra nyújtjuk. Felhevített, zsiradékmentes serpenyőben, közepes lángon, egymás után kisütjük úgy, hogy az egyik felét fedő alatt sütjük. Amikor már hólyagosodni kezd, és kissé megpirult, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. (Amíg az egyik lepény sül, az idő alatt kinyújtjuk a következőt.)
  9. A forró naanok közepére egy sávban ráhalmozunk egy-egy jó adag szószos húst, és megszórjuk egy-egy adag sült hagymával. Tálaljuk. (Fogyasztáskor két oldalról felcsippentjük a tésztát a töltelék fölött, hogy azok kissé fedjék egymást, és már ehetjük is.)

Tipp:
  • Ízlés szerint vegyes salátát is kínálhatunk hozzá.
  • Ha nem egyszerre esszük meg mind a 4-et, akkor a húst egy kis tejszínnel felengedve meg lehet melegíteni, a naan pedig fedő alatt, kis lángon felfrissíthető.