2016. április 18.

Újhagymás-répás kölesfasírt pikáns mustármártással









Ismét kölest vettem le a polcról, amikor az ebédnek valón gondolkodtam. Most azonban nem hagyományos köret, hanem fasírt készült belőle a hőn szeretett újhagymával és sárgarépával, no és fehér liszt helyett egy kicsit egészségesebb gabonát kevertem hozzá. Sült virslit készítettem mellé, és szerintem klasszul kiegészítették egymást. Egyrészt mindkettőhöz különösen jól illik ez a csilis-mézes mustármártás, másrészt úgy tűnik, a virsli is jól megvan a kölessel. Hopp, máris eszembe jutott róla egy jó kis egytálétel! :D Na de majd legközelebb.
Bevallom, nekem nem nőtt olyan nagyon a szívemhez ez a fasírt – bár tényleg finom –, ui. nekem valamiért jobban ízlik úgy, ahogy a legutóbb készítettem. Ám a Kutyinyek odavolt érte, úgyhogy bátran merem ajánlani másnak is. :)









Hozzávalók:

Kölesfasírthoz (14 db-hoz):
10 dkg hántolt köles (megfőzve kb. 30 dkg)
12 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 nagy gerezd fokhagyma
1 csokor (kb. 7 dkg) újhagyma
3 ek. olívaolaj + 4-5 ek. a sütéshez
1 tk. tört, zöld csili jalapeňo
1 tk. morzsolt korianderlevél
őrölt zöld bors

2,25 dl zöldségalaplé vagy víz
1 nagy tojás
kb. 5 dkg Graham-liszt

Mustármártáshoz:
10 dkg mustár
8 dkg tejföl
1 púpozott tk. csilis méz (pl. Csípem a búrád)

elkészítés:

  1. Az átöblített, lecsepegtetett kölest lábasba tesszük, felöntjük az alaplével, és kis lángon, fedő alatt – de kis rést hagyva – megfőzzük. A tűzről levéve lefedjük és hagyjuk még párolódni.
  2. A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a felforrósított olívaolajon 1-2 percig dinszteljük, közben megsózzuk és hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott fokhagymát. További 3-4 percig sütjük, miközben csilivel, korianderrel, zöld borssal ízesítjük.
  3. Hozzáadjuk a külső levelétől megfosztott, karikára szelt újhagymát, a kölest, és alaposan összekeverjük. Sózzuk még, ha szükséges, majd teljesen kihűtjük.
  4. A zöldséges kölest összedolgozzuk a felvert tojással, a liszttel, majd a masszából egymás után kiveszünk 1-1 evőkanálnyi mennyiséget, és korong alakúra formázzuk. A fasírtokat felhevített olívaolajon mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  5. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, és a kész kölesfasírt mellé kínáljuk. (Ehhez az ételhez jól illik a sült virsli.)














A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.