2016. április 11.

Tönkölypizza háromféle feltéttel







Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, így hát vasárnap reggel eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, pizza lesz az ebéd. :D Mivel a tönkölyliszt egyszer már jól vizsgázott a pizzatészta kapcsán is – bár az a korábbi inkább calzone volt –, ezért nem aggódtam azon, hogy finom lesz-e. Úgyhogy ezúttal teljes kiőrlésű tönkölylisztet is bele mertem csempészni.
Mivel több olyan hozzávaló is volt itthon, amit el tudtam képzelni feltétnek, ezért most nem csak egyféle, hanem rögtön három fajta ízesítés került rá egyazon pizzára. Igazából négyfélét terveztem, de ahogy kinyitottam a kamrapolcot, akkor szembesültem azzal, hogy nincs itthon gombakonzerv. A konzerv vörös babhoz viszont nem volt kedvem. A sárgarépás verziótól kicsit féltem, de amikor a Kutyafül belekóstolt, közölte, hogy nincs vele baja, mert nem igazán érzi a répaízt. Úgyhogy nem lőttem mellé vele. Majdnem bepusziltunk egyet-egyet fejenként, de sikerült megálljt parancsolnunk, és a 2. adag nagy pizza majdnem teljes egészében megmaradt vacsorára. Így kétszer is jól laktunk belőle. Na jó, fogyókúrás mércével mérve persze. :D






Hozzávalók 2 db 24 cm-es pizzához:


Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. finomítatlan nádcukor
1 tk. só
1,5 ek. olívaolaj
1,5 dl víz
1,5 dkg friss élesztő

Mártáshoz:
½ doboz (200 g) darabolt Pomodoro paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szűk ek. kolbászzsír
1 csapott tk. morzsolt oregánó
őrölt fekete bors

1 tk. finomítatlan nádcukor

Feltétekhez:
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
másfél szál frankfurti virsli
8 dkg lángolt kolbász
8 dkg pápai sonka
8 dkg konzerv kukorica
fél szál bocskorpaprika
fél szál hegyes erős paprika
1 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék
1 ek. kolbászsír

elkészítés:
  1. A tésztához a lisztkeverék közepébe tesszük a cukrot, az élesztőt, és a fele adag langyos vízzel simára keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, és a többi vízzel tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A kolbászos-virslis feltéthez a kolbászt és a virslit kis kockákra aprítjuk. A kolbászt zsiradékmentes serpenyőbe téve addig sütjük, hogy kiengedje a zsírját. Szűrőkanálba szedjük, hogy lecsöpögjön róla a zsír, és félretesszük. (A lecsepegtetett zsírt felhasználhatjuk más alkalommal.)
  4. A virslit a serpenyőben maradt kevés zsíron megpirítjuk, és a kolbászhoz keverjük.
  5. A zöldséges feltéthez a felkockázott sárgarépát gőz fölött megpároljuk. A paprikákat felaprítjuk, 1 teáskanál kolbászzsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra aprított fokhagymát, és rövid ideig együtt sütjük. Rátesszük a párolt répát, Provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, átforgatjuk, majd félretesszük.
  6. A sonkás-kukoricás feltéthez a sonkát kisebb darabokra vágjuk és összekeverjük a kukoricával.
  7. A mártáshoz a megtisztított hagymát és a fokhagymát késes aprítóban pépesre daráljuk, vagy az előbbit lereszeljük, az utóbbit áttörjük, és 1 evőkanál kolbászzsíron megdinszteljük. Közben sóval, borssal ízesítjük.
  8. Rátesszük a konzerv paradicsomot, oregánót szórunk rá, és fedő alatt, kis lángon főzzük kb. 10 percig. Ezután fedő nélkül a felére elforraljuk a levét.
  9. A megkelt pizzatésztát kétfelé vágjuk, mindkét tésztadarabot meggömbölygetjük, és negyedóra pihentetés után lisztezett felülete körlapokra nyújtjuk. Mindkettőt egy-egy, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a mártással.
  10. Képzeletben mindkét tésztalapot 3 részre osztjuk, és ennek megfelelően ráhalmozzuk a háromféle tölteléket. Így kelesztjük még további 20 percet, majd előmelegített sütőben egymás után készre sütjük. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:

A mártás a fent leírt mennyiségben pontosan 4 nagy pizzához elegendő. Ha a feltét és a tészta hozzávalóinak mennyiségét megduplázzuk, akkor valóban kijön a 4 pizza.