2016. március 31.

Grízes túrókrém málnapürével







Nem ápolok túl jó barátságot a tejbegrízzel, ennél fogva még sohasem főztem. Persze az anyósomféle grízes süti az már annál inkább csúszik. :D
A hétvégére mindenképp készíteni akartam valamilyen édességet. Amikor megláttam, hogy a búzadarás dobozomban már csak igen kevés gríz van, és más egyéb ételhez már kevés lenne, úgy gondoltam, csak azért is desszertbe fogom elhasználni. Hogy biztosra menjek, túróval kombináltam, mert úgy tuti elfogy, és feldobtam egy kis málnával. Mindkettőnknek nagyon ízlett. :) Mivel a képeken is látható pici poharakban szervíroztam, így a fogyókúránk ellenére sem számított akkora bűnnek napi egy adag elfogyasztása. Kettőnknek így 3 napig kitartott. :)
 
 




Hozzávalók 6 személyre:

4 dl tej
1 dl tejszín
3 ek. kristálycukor
egy csipet só
5 dkg búzadara
1 tojás
25 dkg túró
25 dkg málna + néhány szem a díszítéshez
9 dkg porcukor
3 ek. pirított, tört mandulapehely

elkészítés:
  1. A cukrot lábasba téve, aranybarnára karamellizáljuk, majd a tejet és a tejszínt óvatosan hozzáöntve addig főzzük, hogy a karamell felolvadjon benne. Megsózzuk.
  2. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, újra felforraljuk, majd a tűzről lehúzva, pár percig hűlni hagyjuk.
  3. 3 evőkanál grízkását egymás után a tojássárgájához keverünk, és hozzáöntjük a maradék kásához. Az egészet áttöltjük egy nagyobb tálba, és miközben hűl, többször átkeverjük.
  4. Az 5 dkg porcukorral ízesített túrót botmixerrel pürésítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjével felváltva, a grízkásához forgatjuk.
  5. A málnát kiolvasztjuk, a többi porcukrot hozzáadva, botmixerrel pürésítjük, és szűrőkanálon átpasszírozzuk.
  6. A krémet a málnapürével felváltva elosztjuk 6 kis üvegpohárban, behűtjük, és tálalás előtt a tetejüket mandulapehellyel, valamint friss málnaszemekkel díszítjük.




















A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.