2016. március 15.

Korianderes krumplifőzelék póréhagymás fasírttal





Nem vagyunk valami nagy főzelékfogyasztók, és igazából eddig csak egyszer főztem. Az is krumplifőzelék volt. :D De más ízesítéssel készült, úgyhogy ez a mostani mégis csak különbözik a korábbitól. Sajnos a környékünkön az évek alatt egyszer sem sikerült korianderzöldet beszereznem, pedig nagyon kíváncsi vagyok a friss növény ízére, ezért most a szárított változattal próbálkoztam. Szerintem kellemes lett tőle a főzelék, és igazán jó szombati ebéd kerekedett belőle. :)






Hozzávalók 3-4 személyre:

Krumplifőzelékhez:
65 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 nagy fej lila hagyma
1 ek. friss vagy szárított korianderlevél
őrölt fehér bors

2 púpozott ek. tejföl
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
2 ek. olívaolaj

víz vagy alaplé

Fasírthoz (14 darabhoz):
40 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
6 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
1 tojás
1 csapott ek. korianderlevél
1 tk. édes füstölt paprika
őrölt római kömény
őrölt zöld bors

5 dkg teljes kiőrlésű vagy tönkölykenyérből nyert morzsa, vagy ugyanennyi szikkad kenyér tejbe áztatva
3 ek. mangalica- vagy kókuszzsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A főzelékhez a meghámozott krumplit hosszában negyedeljük, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.
  2. A felaprított hagymát az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk, majd hozzáforgatjuk a krumplit, és 2-3 percig pároljuk.
  3. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, amennyi éppen, hogy csak ellepi, és puhára főzzük. Aprított korianderzölddel, borssal fűszerezzük.
  4. A keményítőt elkeverjük a kevés vízzel hígított tejfölben, és besűrítjük vele krumplit. Ha szükséges, utánasózzuk.
  5. A fasírthoz a vékony karikákra szelt pórét a felvert tojással és a fűszerekkel a húshoz adjuk és alaposan összedolgozzuk.
  6. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát, majd a masszából golyókat formázunk és ellapítunk. A fasírtokat forró zsíron, közepes lángon, mindkét oldalukon kisütjük, és a főzelékhez tálaljuk.