2016. február 27.

Almakrémes rakott piskóta







A hétvégére sütött süteménynek megmaradt a széle, és mivel az a süti már elfogyott, viszont az édesség ehetnékem nem csillapodott, hipp-hopp összedobtam ezt a desszertet. Valóban hamar kitaláltam mi legyen belőle, ui. a maradék almáimat és a régóta tartogatott kókuszkrém egy részét is fel akartam használni. Ráadásul a nap is kisütött, ami ezekben az esős napokban szinte csodaszámba ment, úgyhogy pláne gyorsan kellett dolgoznom, hiszen még fotózni is akartam.
Korábban annyira ízlett a paleo gofrimhoz készített őszibarackkrém, hogy úgy gondoltam, almával is működne. Nem tévedtem – a kókuszkrém ennek a gyümölcsnek is jót tett. :) Na nem mintha önmagában nem lenne finom, de így azért mégiscsak más. Már csak egy kis csokiöntet kellett hozzá gyártanom, hogy kerek egész legyen. Nagyon örültem, mert hihetetlen módon olyan szinten sikerült eltalálnom a mennyiségeket, hogy egy csepp sem maradt ki semmiből, mindent felhasználtam. :)
Végül pedig egy igazán finom desszert lett a jutalmam. :)






Hozzávalók 2-4 személyre:

15 dkg diós-kávés piskóta (vagy egyéb maradék piskóta, esetleg babapiskóta)

Almakrémhez:
50 dkg alma
1 citrom leve
3 ek. nádcukor
1 csapott tk. őrölt gyömbér
1 dl kókuszkrém

Csokoládéöntethez:
5 dkg vaj
3 dkg nádcukor darálva
1 dkg keserű kakaópor
1,5 ek. tej

elkészítés:
  1. Az almakrémhez a meghámozott, magházától megfosztott almákat cikkekre vágjuk, a cikkeket feldaraboljuk, és a citromlevet, a cukrot, a gyömbért is hozzáadva puhára pároljuk.
  2. A főtt almát botmixerrel vagy villával pépesítjük (nem baj, ha kicsit darabos marad), hozzáadjuk a kókuszkrémet, és kis lángon főzve, a felére elforraljuk a levét. Teljesen kihűtjük.
  3. A csokoládéöntethez a hozzávalókat fém tálkába tesszük, és gőz fölött összemelegítjük.
  4. A piskótát kisebb darabokra vágjuk, és 2 nagyobb vagy 4 kisebb üvegpohár aljába lerakunk belőle egy keveset.
  5. 1-1 szűk evőkanál csokikrémet kanalazunk rá, befedjük 1 púpozott evőkanál almakrémmel, majd újabb réteg piskóta következik. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. (Arra figyeljünk, hogy az almakrémmel zárjuk a sort!) A desszertet behűtve tálaljuk.