2016. február 15.

Tejszínes pizzamártásban sült hús







A pizzát mindig ugyanabból az étteremből rendeljük, és bár a saját készítésű pizzámat is imádjuk, mégis viszonylag ritkán fordul elő, hogy azt sütök. Nemrég azonban gyors egymásutánban háromszor is magam készítettem. A 3. alkalom a sütésre a névnapomkor volt, és kifejezetten Anya kérésére történt. A pizzához főzött mártás azonban kissé csípősre sikeredett, és nem mertem Anyáékat sokkolni vele. Be is került a hűtőbe pár napra, addig várt a sorsára, én pedig főztem egy új adag, nem annyira csípős szószt. Végül a félretett mártás nem pizzatésztára került, hanem kitaláltam, hogy húst sütök benne. És milyen jól tettem! Eleve imádjuk a szaftos húsokat, úgyhogy jól éreztem, hogy a pizzamártásos hús is dobogós helyet kapna a kedvenc ételeim listáján. Valóban így lett, mert ez a pofon egyszerű húsétel fej-fej mellett végzett a paprikás hagymamártásban, ill. a fűszeres-tejszínes mártásban sült husi mellett. :)








Hozzávalók 6 személyre:

80 dkg csirkemellfilé
őrölt fekete bors

liszt
4-5 ek. olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán sajt

Mártáshoz:
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 kis doboz sűrített paradicsom
1,5 ek. ketcup
1 tk. darált csípős paprika
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 tk. rozmaring
1 tk. majoranna
1 mk. borsikafű
3 babérlevél
őrölt fekete bors

1 tk. cukor (ha szükséges)
3 ek olívaolaj
1,5 dl víz
1 dl tejszín

elkészítés:

  1. A húst két fél filére vágjuk, és a rostjaira merőlegesen 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd lisztbe mártjuk, és az olajon mindkét oldalukon hirtelen kisütjük. Félretesszük.
  2. A mártáshoz a lereszelt vöröshagymát és az áttört fokhagymát az olívaolajon megdinszteljük, közben sózzuk. (Ne dinszteljük sokáig, nehogy a fokhagyma megkeseredjen benne!)
  3. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a darált paprikát, a ketchupot, megfűszerezzük, felöntjük a vízzel, és lefedve, 5 percig pároljuk. Fedő nélkül mártás állagúra főzzük, majd kivesszük belőle a babérlevelet, és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tejszínt.
  4. A sütőtálban lerakunk egy réteg húst, befedjük a mártás harmadrészével, és a rétegezést még kétszer ismételjük.
  5. A húst előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd megszórjuk a sajttal, és ráolvasztjuk. Tetszés szerinti köretet adunk mellé, de leginkább spagetti illik hozzá.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Tipp:

  • Az étel egyéb csirkealkatrészekből vagy sertéshúsból is elkészíthető.
  • Köretnek linguine tésztát főztem hozzá, amit megfuttattam fokhagymás olívaolajon, és reszelt parmezán sajttal együtt tálaltam.














A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.