2016. február 8.

Csokoládés-aszalt gyümölcsös sütemény







Karácsonyra csak egyetlen süteményt sütöttem, és az ünnepek alatt nem is vittük túlzásba az édességevést. Ezért a diós-aszalt szilvás rétes kitartott január első napjáig. Aztán valahogy mindkettőnkön erőt vett az édesség utáni vágy, és a karácsonyra kapott desszertet január 2-án fel is faltuk. :D Aztán meg hirtelen vasárnap lett, amikor ugyebár kell, hogy legyen itthon valamilyen édesség. :D Eredetileg csak 6 darab muffint akartam sütni, de hogy, hogy nem, elfigyeltem, és a kísérleti tésztamassza megtöltött egy 24 cm-es sütőformát. :D Annyi baj legyen! Így Anyáék is kaptak a sütiből, a többi pedig apránként elfogyott. A Kutyafül kivételesen naponta vihetett magával a munkába uzsonnára kompenzáció gyanánt, ha már olyan hirtelen és gőzerővel beindult az új év.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
22 dkg rizsliszt
2 dkg kókuszreszelék
½ cs. sütőpor
15 dkg nádcukor (vagy nyírfacukor)
10 dkg étcsokoládé
4 dkg aszalt fekete cseresznye
4 dkg aszalt meggy
2 tojás
10 dkg vaj felolvasztva + a formához
10 dkg görög joghurt
1 dl tej
0,5 dl tejszín

Tetejére:
5 dkg étcsokoládé vagy csokoládépasztilla
6 g vaj
20 ml tejszín

elkészítés:

  1. A csokoládét, majd az aszalt gyümölcsöket is késes aprítóval durvára daráljuk, vagy késsel felaprítjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a csokoládéval és a gyümölcsökkel.
  3. A tojásokat a cukorral ki0habosítjuk, hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a tejszínt, a langyosra hűlt olvasztott vajat, és alaposan összekeverjük.
  4. A tojásos masszához forgatjuk a lisztes keveréket, a tésztát az alján és az oldalán is kivajazott tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben készre sütjük. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle, és tányérra tesszük.
  5. A csokoládémázhoz a vajat a tejszínnel együtt forrásig melegítjük, majd elzárjuk alatta a gázt, és beletördeljük a csokoládét. Addig kavarjuk, amíg fel nem olvad, majd egyenletesen megkenjük vele a süteményt. A kész tortát 12 szeletre vágjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc























A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.