2016. január 26.

Sajtos-magos tönkölykifli







Annyira jópofának tartom a gondola sütőformámat, hogy kimondottan élvezem az azon való agyalást, hogy hányféle tésztatípust lehet benne megsütni. :D Linzertésztából már jól vizsgázott, így most kelt tésztával kellett kipróbálnom. Először töltetlen minivekniket akartam sütni, de aztán gondoltam egyet, és máris megvariáltam. Persze nem valami nagy találmány, de nem is ez a lényeg, hanem az eredmény, ami nagyon ízlett. Persze ez a péksüti akkor is finom, ha nem ilyen formában sütjük. :D
Azt el kell azért mondanom, hogy az itt látható fotók a 2. sütés eredményét mutatják, és a kiflik csöppet sötétebbek a Kifőztük oldalán láthatónál, ui. ez az újabb 30 dkg fehér és 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, ui. fehér lisztből nem volt itthon elegendő mennyiség. Ízre viszont így is, úgy is finom. :)






Hozzávalók 5 darabhoz:

45 dkg fehér tönkölybúzaliszt + kevés a szóráshoz
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg héj nélküli tökmag
2 dkg hántolt napraforgómag
2 dkg szezámmag
1 csapott ek. só
3 dkg olvasztott vaj + kb. 1,5 dkg a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő
kb. 1,8 dl víz
1 dl tej
1 tk. méz
7 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt

elkészítés:
  1. A tökmagot durvára daraboljuk, majd zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon enyhén megpirítjuk. Tányérra téve hűlni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a napraforgó- és a szezámmaggal is.
  2. Az élesztőt a mézzel és kevés langyos, vizes tejjel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A lisztkeverékhez vegyítjük a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a többi folyadékot, a langyosra hűlt, olvasztott vajat, és megdagasztjuk. letakarva, 10 percet pihentetjük.
  4. A tésztát kissé kinyújtjuk, rászórjuk a magkeverék harmadát, összegyúrjuk, majd 2 részletben hozzádagasztjuk a többi magot is. Liszttel megszórt tálban, huzatmentes helyen, letakarva kelesztjük kb. 1 órát.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatunk belőle 5 db gondola formát, és kibéleljük vele a tepsit. Mindegyiket megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal.
  6. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kis pihentetés után kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megszórjuk kevés liszttel.
  7. Közepüket éles késsel hosszában (vagy keresztben 3 helyen) bemetsszük, befedjük velük a sajttal megszórt, alsó tésztalapokat, és kelesztés után előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés, (alulról a 2. rács)
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:
  • Gondola alakú sütőforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, kis pihentetés után nyelv alakúra nyújtjuk, és a fent leírt módon járunk el.
  • Az elkészítés felgyorsítható, ha a magvakat még dagasztás előtt a liszthez adjuk.
 
Megjegyzés:

A péksütemény a sajt mentén szétválasztható, meg lehet kenni vajjal, és ízlés szerint tölthetjük.
 
A kiflik sütéséhez ezt a sütőformát használtam.




















A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.