2016. január 15.

Dán almás pite





Az almás pite eddig valahogy kimaradt a repertoáromból, de mivel volt itthon épp 1 kg almám, úgy gondoltam, nem hagyom tovább tátongani a sütis receptjeim között uralkodó fehér foltot, és szombati édességnek ilyen desszertet sütök. Kerestem is hozzá receptet, na nem mintha fejből nem tudtam volna összehozni a linzertésztát, de keresgélés közben megvillant egy dán változat, és amellett döntöttem. Mivel ehhez a recepthez nem volt elég almám, ezért ennyivel kellett beérnem. Ízesítésül mazsolát és citromlevet is csempésztem bele, valamint helyenként icipicit módosítottam az arányokon. Remélem, a dánok nem köveznek meg érte! :D A tészta mennyisége ugyanannyi maradt, mert szerintem éppen így volt jó.
A hozzávalók „cup”-ban voltak megadva, amit én kifejezetten idegesítőnek tartok, mert a neten különböző számokat lehet olvasni pl. a liszt kapcsán, és az egyik szerint egy csésze 120 g lisztnek, a másik szerint többnek felel meg. Nyilván van, aki púpozottabban méri. Utóbb kiderült, hogy az eredeti recept szerinti 26 cm-es sütőformára szánt tészta hozzávalói kapcsán valóban több liszttel számolhattak, mert én örültem, hogy az én kis 24 cm-esemnek tésztaszélt is tudtam varázsolni.
Én egyébként sosem szoktam elősütni a tésztát, de mivel a már puhára főtt tölteléknek nincs szüksége sok sütésre, ezért most a javasolt módon jártam el.
A süti jól sikerült, bár bevallom, én jobban kedvelem a saját, jól bevált (tojással készülő) linzertésztámat, de a tetején lévő imádott morzsának hála, felkerült a többször készítendő édességek listájára. :)






Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
½ mk. só
4 ek. jéghideg víz

Töltelékhez:
2 kg alma (pl. Granny Smith, McIntosh vegyesen)
7 dkg csemege mazsola
5 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
egy csipet só
½ citrom leve
1,5 dkg vaj
0,6 dl tejszín

Tetejére:
15 dkg finomliszt
6 dkg cukor
6 dkg barna cukor
10 ek. olvasztott vaj

Tálaláshoz:
2,5 dl tejszínhab
1 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a sóval, cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a vizet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, min. 1 órát hűtőben pihentetjük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán 27 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, és beleillesztjük a piteformába. nejlonzacskóba húzva 30 percig hűtőben, majd kb. 15 percig mélyhűtőben pihentetjük.
  3. Alufóliából letépünk 2 ívet betakarjuk vele a tésztát, és sütőbabot vagy kerámia pitesúlyt helyezünk rá. 180°C-os sütőben, alulról a 2. rácson 20 perc alatt elősütjük, majd a sütőbab és a fólia nélkül további kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
  4. A töltelékhez a meghámozott, magházától megfosztott almákat vékonyra cikkekre szeljük és összekeverjük a sós-fahéjas cukorral. A vajat serpenyőben habzásig forrósítjuk, rátesszük az almát, meglocsoljuk a citromlével, és fedő alatt puhulásig pároljuk, néha-néha megkeverve. (Ez kb. 10 perc.) Hűlni hagyjuk.
  5. A párolt almát szűrőtálba öntjük, miközben a levét felfogjuk, és a tejszínnel kevert almalét közepes lángon, néha megkeverve a felére elforraljuk.
  6. A párolt almát összekeverjük a mazsolával, elosztjuk az elősütött tésztán, majd ráöntjük és elsimítjuk rajta a tejszínes almalevet.
  7. A tésztamorzsához a cukorral elkevert lisztet meglocsoljuk az olvasztott vajjal, villa segítségével borsónyi tésztarögökké dolgozzuk, és egyenletesen rászórjuk a töltelékre. A sütő hőmérsékletét 200°C-ra emeljük, és hőlégkeverésre állítjuk.
  8. A pitét kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Felszeleteljük és cukorral ízesített tejszínhabbal együtt tálaljuk.











A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.


Ihletadó recept: BrownEyedBaker