2016. január 8.

Expressz túrótorta aszalt fekete cseresznyével







Ezt a tortát a névnapomra sütöttem még az óévben. Még mielőtt beizzítottam volna a netet olyan recept után való kutakodás címén, ami nem igényel nagy munkát, belelapoztam a Stahl magazin tavaszi számába, és ott találtam rá a keresési feltételeknek megfelelő sütire. Nagyon megörültem neki, mert ez a torta valóban nélkülöz minden macerát, sőt még akár egy olyan férfiember is elkészítheti, aki amúgy messze elkerüli a konyhát. :D Arról nem is beszélve, hogy két kedvencem, a túró és a krémsajt a lényege. Egyébként a „nincs kedvem kimenni a konyhába, de meghalok egy kis édességért” című problémára is megoldást nyújthat tejpite vagy puding helyett. :D
Egy picit változtattam az arányokon, de csak mert 5 dekával kevesebb mascarponét nyomnak a dobozba, mint ami ehhez a tortához kellett volna. Azt a kis hiányt túróval pótoltam. Nem tettem bele olyan sok citromhéjat, viszont megbolondítottam egy kis aszalt cseresznyével. Bár a magazinban sajttorta néven fut, szerintem ez inkább túrótorta. :)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

35 dkg krémes, házi tehéntúró
25 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
25 dkg cukor (vaníliarúd híján 1 cs. vaníliás cukor)
1 citrom reszelt héja
0,5 dl frissen facsart citromlé
1 vaníliarúd
4 tojás
2 dkg finomliszt
3 dl tejszín
5 dkg aszalt fekete cseresznye
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a citromhéjat- és levet, a vanília magjait, majd felöntjük a tejszínnel, és botmixerrel vagy robotgéppel simára keverjük.
  2. A híg tésztamasszát a kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletesen elosztva belepotyogtatjuk a cseresznyeszemeket.
  3. A tésztát előmelegített sütőben készre sütjük, majd a formában hagyva rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni. nejlonzacskóba húzva, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap kivesszük a formából, meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:

A bolti túrót érdemes lecsepegtetni, hogy a kész sütemény ne legyen vizes.
A még forró torta szép magas, és úgy rezeg, mint a kocsonya, de ettől nem kell megijedni. :D Nem szabad kitenni az ablakba a hidegre, mert belapul a közepe. Másnap így is jelentősen alacsonyabb lesz.