2015. december 23.

Mézes-grízes szelet







A Kutyafülnek a „grízes” az egyik kedvenc sütije. A recept az anyukájától való, aki évekkel ezelőtt a Planétás kártyasorozatban találta, de egy kis kísérletezés után alakított rajta. Annyira finom, hogy még én is, aki sem a mézes tésztát, sem a tejbegrízt nem igazán kedvelem, az egyik kedvenc sütimnek mondhatom, főleg, ha az anyósom készíti. Azon túl ui. hogy a tésztája és a krémje is tökéletes, saját főzésű, kellemesen savanykás sárgabaracklekvárt tesz bele, ami engem a régi, zselés szaloncukor ízére emlékeztet. Talán mondanom sem kell, hogy imádtam. :)
Régóta el akartam kérni a süti receptjét, és úgy 3 évvel ezelőtt végre megszereztem. Karácsonyra terveztem megsütni, ám erre nem került sor, sőt tavalyelőtt a szülinapomra és a névnapomra is anyósom készítette el nekem meglepetés ajándék gyanánt a Kutyinyek titkos közreműködésével. :D
Végül idén már elég bátorságot éreztem ahhoz, hogy nekifogjak, és mivel szerencsére jól sikerült, ezúttal a saját készítésű mézes grízesemet mutathatom meg itt a blogon. :) Sőt most én lephettem meg vele az anyósomat, aki azt mondta, hogy olyan, mintha csak ő sütötte volna. :D Nem is kell ennél nagyobb dicséret. :)
A mézes-grízes egy igazi ünnepi édesség – a karácsony közeledtével tökéletes választás. :)






Hozzávalók:

Tésztához:
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 ek. (4 dkg) vegyes virágméz
0,5 dl tej
1 csapott mk. szódabikarbóna
45 dkg finomliszt
1 tojás

Krémhez:
8 dl tej
10 dkg búzadara
15 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl Portorico rum (semmiképp sem sütőrum vagy rumaroma!)

Továbbá:
25-30 dkg házi sárgabaracklekvár (nem túl folyós állagú)

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A hozzávalókat a liszt és a tojás kivételével fém tálba tesszük, a tálat gőz fölé állítjuk, és a keveréket kis lángon kb. 10 perc alatt habzásig főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. (Ne tegyünk hozzá több lisztet az előírt mennyiségnél, mert kemény lesz! Inkább hűtsük le, ha nagyon ragadna!)
  2. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, mindegyiket téglatestté formázzuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  3. A lehűtött tésztát lisztezett felületen, egymás után 18x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd 2-2 lapot sütőpapírral bélelt gáztepsikre fektetünk, és világos aranysárgára sütjük. Így járunk el a többi tésztalappal is, és hűlni hagyjuk. (Ha szükséges, a tésztalapok széleit egyenesre szabjuk.)
  4. A krémhez a vaníliás cukorral ízesített tejbe beletesszük a búzadarát, felforraljuk, és néha megkeverve megfőzzük. Kihűtjük. (Melegen még hígnak tűnhet, de mire kihűl, kellően besűrűsödik.)
  5. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, a rummal tovább habosítjuk, majd alaposan összevegyítjük a tejbegrízzel.
  6. A krémet kétfelé vesszük, és az egyik adaggal megkenünk egy tésztalapot. Rátesszük a 2. lapot, rásimítjuk a baracklekvárt, majd ráhelyezzük a 3. lapot, és elosztjuk rajta a többi krémet. Befedjük a 4. tésztalappal.
  7. A mázhoz a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt. Másnapig, de min. 4-5 órát hűtőben pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, és a csoki megkössön a tetején. Meleg vízbe mártogatott, mindig szárazra törölt késsel tetszés szerint szeleteljük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 7 perc/tésztalap