2015. december 21., hétfő

Rumos-kávés csokoládékrém







Bár úgy tűnhet, rengeteg édességet eszünk, ezt meg kell cáfolnom, ui. főleg hétvégente sütök, ill. a desszertek felét, sőt esetenként a nagy részét Anyáéknak szoktam adni. Így aztán előferdül, hogy hirtelen rám tör az édesség utáni vágy. Most valamilyen tészta nélküli nyalánkságot szerettem volna. A hét közepén neki is fogtam ennek a könnyű krémnek, és aznap ebéd után kávé helyett ezt „iszogattuk”. :D
A karácsony közeledtével akár ezt is feltálalhatjuk ünnepi desszert gyanánt.






Hozzávalók 2-4 személyre:

50 ml presszókávé
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaníliás cukor
1 ek. rum
4 zselatinlap
5 dkg 50%-os étcsokoládé/csokicsepp
cukrozott tejszínhab a díszítéshez (elmaradhat)
keserű kakaópor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A kávét lefőzzük, elkeverjük a vaníliás cukorral, kihűtjük, majd hozzáöntjük a rumot.
  2. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és felolvasztjuk 0,5 dl meleg tejszínben. Langyosra hűtjük.
  3. A többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a gőz fölött megolvasztott, langyosra hűlt csokoládét, a zselatinos tejszínt, majd elkeverjük a rumos kávéval.
  4. A krémet 4 kis kávéscsészébe vagy 2 üvegpohárba töltjük, és díszítésül tejszínhabrózsát nyomunk rá, és/vagy meghintjük kakaóporral. Édes kekszet kínálunk hozzá.