2015. december 18.

Vaníliás sablé diamant citromos és rumos mázzal







Ezt a kekszet már akkor kinéztem a Szakácsok könyvéből, amikor megvettem. Azóta eltelt jó egy év, és csak most kerítettem rá sort. Még a csokoládés sablé Viennois is megelőzte, pedig azt csak hirtelenjében sütöttem, úgyhogy most már tényleg időszerű volt nekiállnom ennek a régóta vágyottnak. Egyrészt azért, mert az előbb említett keksz óta nem sütöttem semmit, ami a délutáni kávéhoz jól esne, másrészt azért, mert az adventi időszakhoz különösen illik az aprósüti. Éppen ezért az eredeti formától eltérve csillag alakúra formáztam, hogy ünnepi külseje legyen. De, hogy vigyek bele még egy kis pluszt, mázat is készítettem hozzá: citromosat és rumosat. Az előbbi inkább teához, utóbbi pedig teához és kávéhoz is illik. :)






Hozzávalók 30-33 darabhoz:

Tésztához:
11,25 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 cs. porrá őrölt Bourbon vaníliás cukor (vagy helyette 1 szűk mk. vaníliakivonat)
¼ mk. só
16 dkg finomliszt

Citromos mázhoz:
1 ek. citromlé
2 ek. porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor

Rumos mázhoz:
2 ek. Portorico rum
3 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A felkockázott vajat robotgéppel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kétféle porcukrot, a sót, és tovább habosítjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 10 percre.
  2. A tésztát lisztezett felületen folpack alatt 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és lisztbe mártott, csillag alakú kiszúróformával kekszeket vágunk ki belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk és kiszaggatjuk, de közben nem szabad túllisztezni.) Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  3. A citromlevet elkeverjük a porcukorral, és ecset segítségével megkenjük a kekszek felületét. Így járunk el a rumos mázzal is.
  4. A kekszeket száradni hagyjuk, és fogyasztásig jól zárható dobozba tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:

Citromlé helyett használhatunk narancslevet is, bár a citrom szerintem jobban illik ehhez a kekszhez, mert hangsúlyosabb ízű. Csokoládéba is márthatjuk. 

Megjegyzés:
Ezt a kekszet eredetileg rúddá sodorják, megforgatják kristálycukorban, és 2 cm vastagra szelik. Ebben az esetben ebből a tésztamennyiségből kb. 25 darab keksz jön ki, és kb. 25 perc a sütési idő.