2015. november 9.

Naan - indiai lepénykenyér







Valahol azt olvastam, hogy ha az ember egyszer megkóstolja a naant, függővé válik tőle. Hát nálam ez bejött. :D Egymás után 3-szor is elkészítettem, pedig évekig csak szemeztem vele. Micsoda veszteség, hogy olyan sokáig halogattam a kipróbálását, mert kb. úgy vagyok vele most, mint anno a vajas pacsnival. De le kell állítanom magam, mert ha így folytatom, elgurulok. :D
Ezt az indiai lepénykenyeret eredetileg egy másik ételhez terveztem megsütni, de végül a napokban készült mexikói csirke egytál mellé próbáltam ki először, mert úgy éreztem, jó lenne hozzá valami kenyérféleség. Egyelőre csak ezt az egyszerű, alap változatot sütöttem meg, de tervben vannak egyéb ízesítésű, más arányokkal dolgozó naanok is. :)
Az első lepénykenyérkém után jó pár videót megnéztem, és az azokban készített kenyerek esetében cukrot is használnak, sőt elsősorban szárított élesztőt tesznek bele. A készítés lépései és a sütési módok is eltérnek egymástól, úgyhogy erről az ételről is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. :)




Hozzávalók 8 darabhoz:

25 dkg liszt
5 dkg joghurt
1 csapott ek. sütőpor
1 tk. só
5 g friss élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz
1 ek. olvasztott vaj
olvasztott vaj + 1 nagy gerezd fokhagyma keveréke (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, és villával hozzádolgozzuk a liszt felét (nokedli állagú tésztát kapunk). Letakarva fél órát pihentetjük.
  2. Beletesszük a sütőporral, sóval kevert többi lisztet, a joghurtot, és összegyúrjuk. Meglocsoljuk 1 evőkanál langyosra hűlt, olvasztott vajjal, majd letakarva, negyedórát pihenni hagyjuk.
  3. Finoman átgyúrjuk, miközben beledagasztjuk a vajat, majd letakarjuk, és újabb 15 percet pihentetjük.
  4. A fényes felületű, rugalmas tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és a tenyerünkkel korong alakúra ellapítjuk.
  5. Finoman meglisztezzük, és liszttel hintett felületen mindegyiket 2-3 mm vékonyra és ellipszis (vagy könnycsepp, esetleg kör) alakúra kinyújtjuk.
  6. Egy lepénykenyeret a zsiradékmentes, felhevített serpenyőbe vagy vokba fektetünk és azonnal lefedjük. A naan egyik oldalát közepes lángon megsütjük, és amint a felülete hólyagossá válik, ill. az alja kicsit barnulni kezd, megfordítjuk. Lefedve készre sütjük. (Amikor megfordítjuk, a felületét átkenhetjük fokhagymás olvasztott vajjal, de ez nem fontos.) Így járunk el a többi tésztával is.
  7. A kisült naanokat tányérra tesszük, és fogyasztásig konyharuhával lefedve melegen tartjuk.

Tipp:
Magában vagy tejföllel megkenve, különböző feltétekkel megpakolva, sajttal megszórva is finom, sőt hamburgerszerűen is ehetjük, de elsősorban indiai fűszerezésű ételek mellé kínáljuk. (Kanálként meghajlítva, evőeszközként is használhatjuk.)

















Forrás: Szakácsok könyve