2015. október 22.

Gyümölcsös-túrókrémes virágok







Sós után édes (édes után sós) – mi legalábbis így vagyunk ezzel. :D És mivel egyik nap sós töltelékkel készült leveles kosárkát ebédeltünk, másnap mindenképp édes töltelékkel szerettem volna elkészíteni a gyors leveles tésztám maradékát. Az a kb. 60 dekányi adag így hamar elfogyott, ráadásul gyors egymásutánban 2 új sütőformát is felavattam.
A leveles tésztából általában rétest szoktam sütni, pedig olyan finomak és jópofák a szinte falatnyi kis sütikorongok, mini csigák vagy párnácskák is. Korábban már készítettem leveles tésztából almás tortácskákat cukrászkrémmel bolondítva, de akkor pohárral szaggattam és sütőlemezre rendezve sütöttem meg őket. Most viszont ki akartam próbálni a pár hónapja vásárolt tepsimet, amihez virág alakú kiszúróformát is mellékeltek. Ezúttal nem cukrászkrémmel töltöttem meg a tésztavirágokat, hanem az egyik kedvenc sütim krémjét vettem alapul, egy kicsit módosítva az arányokon, ill. belecsempésztem nagy kedvencemet, a mascarponét is. Olyan finomra sikerültek, hogy hipp-hopp elkapkodtuk őket. :)








Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
fél adag (kb. 25 dkg) gyors leveles tészta (vagy bolti leveles)

Töltelékhez:
12,5 dkg túró
12,5 dkg mascarpone
4 dkg tejföl
1 tojás
5 dkg porcukor
1
½ cs. Bourbon vaníliás cukor
½ cs. vaníliaízű pudingpor (főzős)
5 dkg aszalt vörös áfonya
15 dkg nektarin vagy őszibarack (tisztítva, magozva mérve)
20 dkg keményebb körte (tisztítva, magozva mérve)
1 ek. cukor
½ citrom leve
1 dkg vaj

Kenéshez:
1 egészen kis tojás
1 ek. víz

elkészítés:

  1. A gyors leveles tészta receptjében megadott mennyiségek feléből elkészítjük a tésztát, majd kb. 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk. Kb. 10 cm átmérőjű virág alakú kiszúróformával 12 db virágformát szaggatunk ki belőle. (Ilyen kiszúróforma híján kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket is szaggathatunk.)
  2. Kibéleljük velük a sütőformát, vagy ha nincs ilyen sütőformánk, akkor a tésztavirágokat/-korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  3. A töltelékhez az áttört túrót elkeverjük a mascarponéval, a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, a felvert tojással, a pudingporral, az előzőleg felaprított aszalt áfonyával, és elosztjuk a virágok belsejében.
  4. A kis kockákra vágott körtét a citromlével, a cukorral,  a vajjal lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhulásig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és kihűtjük.
  5. A kihűlt körtekompótot összekeverjük a felkockázott barackkal, elosztjuk a krémen, és megszórjuk ½ csomag vaníliás cukorral. A virágszirmokat lekenjük vízzel hígított, felvert tojással, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  6. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel alájuk nyúlunk, rácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc