2015. október 16.

Erdei gyümölcsös-mascarponekrémes palacsinta







Ez az egyik legrégebbi édességreceptem, sütőtudományom hajnalán készítettem, és fent is volt a blogon egészen mostanáig. De miután elolvastam a hozzávalók mennyiségét, úgy éreztem, valami nem egészen stimmel. Annyira idegesített a dolog, hogy kaptam-fogtam magam, és máris elkezdtem bekeverni a palacsintát. Na jó, bevallom, ez csak az egyik ok volt. A másik az, hogy édesség után ácsingóztam. :D
Közben variáltam az arányokkal: szaporítottam a lisztet, szűkebben mértem a vajat, és ezúttal egy kis víz is került a tésztába. A töltelék mennyiségét is növeltem, mert az eredeti leírás alapján nem lett volna elég 8 palacsintába. Igazából nem kellett sokat alakítani rajta, de épp ennyi kellett ahhoz, hogy végre abszolút pontos legyen a recept. :) Mivel a korábbit első felindulásból töröltem, ezért ez a javított verzió most nem kerülhetett be a „régi recept új képekkel” sorozatba, hanem új bejegyzés lett belőle. Sebaj, lényeg, hogy most már nincs benne hiba… szerintem, sőt még mindig imádom. :D Ráadásul ünnepi édesség lett belőle, ui. a Kutyafül meg én ezzel „koccintottunk” az egyik nagy munkája sikeres befejezésének alkalmából. :)






Hozzávalók 8 palacsintához:

Palacsintához:
2 tojás
15 dkg finomliszt
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1,5 dkg vaj
egy csipet só
2,5 dl tej
0,8 dl víz
kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:
15 dkg mirelit erdei gyümölcskeverék
15 dkg mascarpone
5-6 dkg nyírfacukor

Díszítéshez:
néhány szem erdei gyümölcs
2 dkg pirított mandulapehely
nyírfaporcukor
erdei gyümölcsszósz (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A töltelékhez a gyümölcskeveréket fagyott állapotában a cukorral együtt lábasba tesszük, és közepes lángon, néha megkeverve, pár perc alatt lekvárrá főzzük. Teljesen kihűtjük. A lekvárt alaposan összekeverjük a mascarponéval, majd félretesszük.
  2. A palacsintához a tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, és előbb egy kis liszttel, majd kevés tejjel simára keverjük. Kisebb adagokban megint lisztet és ismét tejet adunk hozzá, miközben mindig simára dolgozzuk a masszát. Végül hozzákeverjük a vizet és a langyosra hűlt, olvasztott vajat. Letakarva, fél órát pihenni hagyjuk.
  3. A palacsintasütő serpenyőben kávéskanálnyi kókuszolajat hevítünk, és egymás után kisütjük a palacsintákat. (A serpenyőt két sütés között mindig kiolajozzuk.)
  4. A palacsinta egyik felén elsimítunk 1 evőkanál tölteléket, és előbb félbe-, majd negyedbe hajtjuk. Így járunk el a többi palacsintával is.
  5. A palacsintákat megszórjuk pirított mandulával, friss (vagy félig kiolvasztott) erdei gyümölccsel, majd meghintjük porcukorral, és igény szerint megöntözhetjük erdei gyümölcsszósszal.