2015. szeptember 23.

Sonkás-sajtos tekercsek





Az utóbbi évek egyik legörömtelibb napján nem csak ünnepi ebédben és süteményben volt részünk, hanem – ha már lúd, legyen kövér-alapon – ezt a sörkorcsolyát is feltálaltam. Igaz, inkább pezsgőkorcsolya volt, ui. mi azt ittunk mellé, vagy inkább ezt ettük a pezsgőhöz. :D
Méltó megkoronázása volt annak a bizonyos boldog napnak, amihez hasonlóakban végre ezentúl részünk lesz. Sőt, már most is így van, hiszen július 19-e óta, a mikrokörnyezetünk kivirult, újra nőhet a trombitafolyondár, és a madarak is szebben dalolnak. Sőt mi több, néha még én is besegítek, de nem ám hol-mi megfejthetetlen dallamot! A felsorolást lehetne még fokozni, de arra nem lenne elég tán 10 oldal se, úgyhogy inkább legyen elég annyi, hogy azóta szép az élet, és érezhetően sokkal nyugodtabbak vagyunk. :D
Úgy látszik, nem csak mi szabadultunk meg a béklyóinktól, hanem a sajt is, ami a tekercsek végein kissé kiszökött. :D De hát így volt az eredeti receptben is, aminek láttán én azért sejtettem, hogy ez megtörténhet, lévén, hogy a végek nincsenek lezárva. De sebaj, a sajtot kés segítségével visszatömködtem a helyére. :D
Ez a tekercs egyébként egy kártyás receptfüzetben szerepel, de én tejpor+víz helyett tejet használtam, az élesztő mennyiségét is jelentősen csökkentettem, és a tekercsek méretét növeltem. A leírásban fura mód nem szerepelt a sajt, ám az ételfotón igen, úgyhogy bátran beletettem. Anyáékkal együtt még aznap mindet bepusziltuk. :)






Hozzávalók 20 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 csapott ek. só
5 dkg mangalicazsír
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

Töltelékhez:
20 szelet paprikás csirkemellsonka (vagy egyéb sonka)
20 dkg füstölt sajt reszelve

elkészítés:

  1. A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és egy kevés langyos tejjel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a zsírt, a felvert tojást, a többi tejet, és tésztává dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, kilisztezett tálba tesszük, és huzatmentes helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát liszttel hintett felületen 40x60 cm oldalhosszúságú téglalapra nyújtjuk, és 10x12 cm-es lapokra vágjuk, Mindegyikre 1-1 sonkaszeletet fektetünk, megszórjuk reszelt sajttal, és feltekerjük.
  4. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk hajtással lefelé, letakarva újra megkelesztjük, majd a tetejüket lekentük felvert tojással, és megszórtuk 1-1 kávéskanálnyi szezámmaggal. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd langyosra hűlve fogyasztjuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:
 
Bár a sajt kissé kifolyik sütés közben, de még forró állapotában egy kés segítségével vissza lehet nyomkodni a tekercsbe, vagy sütés előtt összecsippentjük a kiflik végeit. Így azonban elvész a látvány.