2015. szeptember 16., szerda

Vegyes gyümölcsleves kókusztejszínnel







A hűtőben felszaporodott néhány gyümölcs, és mivel az embernek nem mindig van ihlete, napokig tanácstalanul halogattam a felhasználásukat. Jobbat nem tudtam kitalálni, így hát levest főztem belőlük. Ilyen párosításban – barack + körte + kivi – még úgysem próbáltam soha. Rendes tejszín helyett ezúttal kókuszkrémmel ízesítettem, és ez nagyon jó választásnak bizonyult, ui. olyan fantasztikusan finom lett ez az amúgy rettentően egyszerű leves, hogy már akkor tudtam, hogy nem utoljára készítettem. Most már két kedvenc gyümölcslevesünk is van: ez és az epres. :)






Hozzávalók 4 személyre:

4 sárga húsú őszibarack
4 kivi
3 körte
3-4 ek. barna nádcukor
½ lime leve
2 dl kókusztejszín
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
1 tk. barna nádcukor darálva (vagy kókuszvirágcukor + nyírfacukor/eritrit keveréke)

elkészítés:
  1. A meghámozott gyümölcsökből 1-1 darabot egészen kis kockákra vágunk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Szűrőkanállal kis tálkába szedjük.
  2. A többi gyümölcsöt is felkockázzuk, a cukorral és a lime levével együtt beletesszük abba a lábasba, amiben az előző adag gyümölcsöt készítettük, és annyi vízzel pótoljuk a levét, hogy 1 l legyen. A gyümölcsöket puhára főzzük.
  3. A főtt gyümölcsöt a levével együtt botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pépesítjük, majd besűrítjük a 0,5 dl kókusztejszínben simára kevert keményítővel, és épp csak összeforraljuk. Teljesen kihűtjük.
  4. A többi kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, mélyhűtőbe tesszük 20 percre, majd a porcukorral kemény habbá verjük.
  5. A levest tányérokba merjük, mindegyik adagba beleteszünk 1-1 evőkanállal a félretett főtt gyümölcsből, és tejszínhabbal díszítjük.

Megjegyzés:
A levest nem szükséges keményítővel sűríteni, elég sűrű anélkül is, de kókusztejszínt mindenképpen tegyünk bele, mert különleges ízt ad neki.