2015. július 13.

Paprikás-szalonnás fusilli





Tésztaebédet terveztem, egészen pontosan carbonara spagettit, de végül másként alakult, és ez lett belőle. Nem is carbonara, nem is spagetti. :D Ennek csupán az volt az oka, hogy ebben a vad hőségben - amire zsenge koromban képes voltam azt mondani, hogy „kövér meleg” –, nem igazán tűnt jó ötletnek a nyers tojás használata, pláne, ha még a fotózási időt is beleszámítjuk. Mivel fusillit még sosem ettem, kedvet kaptam hozzá, és a spagetti helyett azt vettem le a spájzpolcról. A paprikát pedig már időszerű volt felhasználni, mert a Kutyafül mindig elfelejti kihúzni a hűtő zöldséges fiókját, így aztán a direkt neki vásárolt zöldpaprika, a paradicsom és társai rendszerint ott szoktak megpunnyadni, míg nem egy ügyes háziasszony, jelent esetben szerény (?) személyem fel nem használja azokat valamilyen ételbe. Most is ez történt, bár igazából csak egy egészen kis mennyiségű tottyadásnak indult „ződet” sikerült imigyen megmenteni. Sebaj, sok kicsi sokra megy, a többi paprikából majd ez meg az lesz. :D No de vissza a recepthez!
A Kutyingert mindig meg szoktam kérni, hogy 10-es skálán osztályozza az éppen elé tett ételt. Erre 8 pontot adott… nem!… 9-et… nem!… mégis inkább 8-at. Az még elég jónak számít. :D






Hozzávalók 3-4 személyre:

25 dkg fusilli tészta
15 dkg császárszalonna
10 dkg kaliforniai paprika
10 dkg zöldpaprika
1 fej (kb. 15 dkg) vöröshagyma
1,5 dl csirkehús alaplé
őrölt fehér bors

15 dkg tejföl
kevés mangalicazsír
reszelt trappista vagy eidami sajt a tálaláshoz.

elkészítés:

  1. A szalonnát egészen kis kockákra aprítjuk, és zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje. Kiszedjük a zsírból, és a pirított szalonnát félretesszük.
  2. A megmosott, magjaitól megfosztott paprikákat kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és a szalonnazsíron a paprikával együtt megdinszteljük. Közben enyhén megsózzuk.
  3. Felöntjük az alaplével, elforraljuk a levét, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a pirított szalonnakockákat, és belekeverjük a tejfölt.
  4. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szalonnás raguval. Ha szükséges, még sózzuk. Tányérokba szedjük, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.