2015. június 22.

Parmezános rudacska






Régóta szemeztem ezzel a jópofa sör- vagy borkorcsolyával. Most kedvet éreztem az elkészítéséhez, ill. ezzel akartam letesztelni a gyors leveles tésztát. Talán nem ez a sós ropogós a legegyszerűbb választás a próbához, igaz, nem is bonyolult, és legalább valami újdonságot süthettem ki belőle. Legalábbis számomra ez a csavarmány nem a megszokott felhasználási mód.
A tészta nagyon jól vizsgázott, és valóban igaz lehet az állítás, miszerint ha ezt egyszer valaki elkészíti, soha többet nem fog bíbelődni a jóval időigényesebb klasszikus leveles tésztával.
A rudacska készítési módjának leírása azonban hagyott némi kívánni valót maga után, ezért én kicsit megvariáltam, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. Az első furcsaság az, hogy 2 mm vastagra és 28x12 cm-esre kell kinyújtani a tésztát, ami elég fura, ui. 40 dkg-nyit képtelenség úgy kinyújtani, hogy megfeleljünk mindkét kritériumnak. Ezért én a 2 mm-es vastagsághoz ragaszkodtam inkább, de jóval nagyobbra nyújtottam emiatt a tésztát.
A másik dolog, hogy eredetileg nem kell félbehajtani a sajttal megszórt tésztalapokat, hanem csak fel kell vágni csíkokra, és spirál alakúra formázni. Én is eszerint jártam el kezdetben, de a tölteléket vonzotta a gravitáció. 2-3 bénára sikeredett rúd és némi káromkodás után fogtam magam, félbehajtottam a tésztát, és csak ezután vágtam fel csíkokra. Így hoppon maradt a gravitáció. :D
A recept nem ír sót, én azonban azzal is meghintettem, különben a nyers tésztában lévő sómennyiség édes kevés lett volna. Az ízesítés részben megegyezik az olvasottakkal, én csak egy csöppet bolondítottam rajta a csilivel. A sütési módról szintén nem szólt a fáma, ami pedig nem mindegy. Mivel a leveles tésztát mindig hőlégkeveréssel sütöm, ezért ezek a „ropik” is így készültek.
Mi tejfölbe mártogatva eszegettük, mert hát ugye mi már csak ilyenek vagyunk, a tejföl mindenhez is jó. :D






Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

40 dkg gyors leveles tészta
10 dkg parmezán sajt, reszelve
1 púpozott tk. őrölt pirospaprika (édes nemes)
egy nagy csipet őrölt csili
egy nagy csipet őrölt zöld bors

1 kis tojás sárgája
1 ek. tej

elkészítés:

  1. Az előzőleg elkészített leveles tésztát lisztezett felületen 40x25 cm oldalhosszúságú, 2 mm vastag téglalapra nyújtjuk, majd lazán feltekerjük a nyújtófára, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 20 percet hűtőben pihentetjük.
  2. A tésztát ismét lisztezett felületre fektetjük úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen hozzánk közelebb, és félbevágjuk. Így 2 db 20x25 cm-es téglalapot kapunk, amiket szintén úgy fordítunk, hogy hozzánk közelebb legyen a hosszabbik oldaluk.
  3. Mindkét tésztalapot lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, meghintjük a fűszerek keverékével, majd elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot. Kissé lenyomkodjuk.
  4. Fentről lefelé félbehajtjuk és kicsit lenyomkodjuk Az így kapott 10x25 cm-es tésztalapokat kb. 1,5 cm széles csíkokra szeljük.
  5. Egy tésztacsíkot a kezünkbe veszünk, és a két végét egymáshoz képest ellentétes irányban 6-szor megcsavarjuk. Így kialakul a spirálforma. (Könnyebb, ha csak az egyik végét csavarjuk, a másikat pedig megtartjuk.) Kissé széthúzzuk, hogy hosszabb legyen. Így járunk el a többivel is.
  6. A rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegpoharakba állítva azonnal kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 8 perc



















Forrás: Michel Roux – Tészta varázs