2015. május 19.

Zöldcitromos joghurtdesszert borzselével







A vasárnapokat leszámítva lassan 3. hete nem eszem szilárd táplálékot, csak kefirt és saját készítésű gyümölcsjoghurtokat. Nagyon fura, de nem igazán vagyok éhes, mert a joghurt eltelít, és az édességet sem kívánom. Persze vágyom a sós ízekre, de olyankor elropogtatok egy marék szotyolát, és valamelyest sikerül kiűzni a fejemből és lelki szemeim elől a puha házikenyér emlékképét.
Egyébként nem hiszek az önsanyargatásban, mert nincs értelme, egészségtelen, és csak arra jó, hogy utána ezerrel vessük rá magunkat a vágyott ételekre, aminek köszönhetően aztán rohamtempóban még több kiló szalad fel ránk, mint amennyi a diéta előtt rajtunk éktelenkedett.
Ehhez képest én mégis sanyargatom magam. :D Mondjuk nem igazán érzem annak... még. :D Kivételesen azért művelek ily botorságot, mert kíváncsi vagyok, hány kiló megy le rólam 1 hét alatt, ha tényleg csak kefirt és gyümijogit iszom. A kíváncsiság pedig azért alakult ki, mert újabban én bizony egy dekát se fogyok, ha pl. natúr husit eszem savanyú káposztával. Az majd akkor kerül fel az étlapra, ha a kefirezéssel lement kb. 4 kg.
Természetesen megvan a napi sport is súlyzózás és feszített tempójú 8 km-es séták formájában, ill. futok is, ha nem süt a nap (ez utóbbi így nyár elején csak vágyálom, úgyhogy marad a séta).
Na de hogy jön ide ez a desszert, amikor nem is kívánom a gyümölcsjoghurtoknak hála? Hát úgy, hogy a Kutyafül már nyafogott az édes után. Mivel a Kutyinyek is fogyózik, jó választásnak tűnt a joghurt alapú nyalánkság, ami valljuk be, gyümölcsjoghurt, csak szilárd formában. :D
Ugyan a méz is hizlal meg a tejszín is, de előbbi azért nem annyira, mint a cukor, a szervezet könnyen lebontja, utóbbiból pedig tényleg kevés van benne. Úgyhogy bátran bekanalaztuk egy szép, napsütéses délutánon. :)
Finom, hűsítő desszert; kánikula idején pl. kifejezetten jól tud esni.







Hozzávalók 2 személyre:

Joghurtrémhez:

15 dkg natúr joghurt
3 ek. folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom leve és héja
0,75 dl tejszín
2 zselatinlap

Borzseléhez:

0,5 dl félédes fehérbor (vagy szűrt almalé, ha gyerekeknek készítjük)
0,25 dl víz
1 tk. folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom héja
mérettől függően 4-6 levélke citromfű
1 zselatinlap

elkészítés:

  1. A megmosott zöldcitrom héját lereszeljük (félretesszük), és a citrom felének a levét kifacsarjuk. A krémhez a mézet elkeverjük a zöldcitromlével és a reszelt citromhéj felével.
  2. A 10 percre hideg vízbe áztatott zselatint alaposan kinyomkodjuk, kis lángon felolvasztjuk, és hozzákeverünk 2-3 evőkanál mézes joghurtot.
  3. A zselatinos joghurtot a többi joghurthoz adjuk, állni hagyjuk, amíg zselésedni nem kezd, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  4. Két desszertgyűrűt külön-külön kistányérokra helyezünk, elosztjuk bennük a krémet, és lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
  5. A zseléhez a citromfű leveleit kettő kivételével csíkokra vágjuk. A bort tejkiöntőbe öntjük, elkeverjük a vízzel, a mézzel, és hozzáadjuk a félretett reszelt zöldcitromhéj nagy részét, valamint a felcsíkozott citromfüvet. Forrástól számítva 2-3 percig kis lángon főzzük, majd kb. 10 percet hűlni hagyjuk. Leszűrjük.
  6. A hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat a meleg borhoz keverjük, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.
  7. A zselésedő levet a joghurtkrémre öntjük, ráhelyezünk 1-1 egész citromfűlevélkét úgy, hogy kissé belesüllyedjenek a zselébe, és megszórjuk a megmaradt reszelt zöldcitromhéjjal.
  8. További 2 órás hűtés után levesszük róluk a desszertgyűrűt, és tálaljuk.

Tipp:
Ha nincs desszertgyűrűnk, 2 üvegpoharat kibélelünk szendvicses zacskóval, eligazítjuk, hogy ne legyen annyira gyűrött, és belekanalazzuk a krémet. Ha megdermedt, rákanalazzuk a borzselét. Miután megszilárdult, a zacskó segítségével óvatosan kiemeljük a pohárból, lehámozzuk róla a zacskót, és tálaljuk.
Igaz, hogy a krém így meglehetősen rusztikus lesz, de az ízén ez mit sem változtat. :)



















Forrás: www.lecker.de